Външният министър на Китай изненадващо бе свален от поста, трус сред висшите дипломати на Си Дзинпин

Външният министър на Китай изненадващо бе свален от поста, трус сред висшите дипломати на Си Дзинпин

Китай назначи Ван И за нов външен министър, заменяйки досегашният Цин Ган /на снимката/, който напусна поста след едномесечно мистериозно отсъствие. Това е изненадващ трус във външнополитическото ръководство на Китай, съобщи CNN.

Ходът е бил гласуван от висшия орган за вземане на решения на китайския парламент във вторник, според държавните медии. Това става след като Цин изчезна от очите на обществеността в продължение на месец, без обяснение. 

57-годишният Цин не беше виждан публично от 25 юни, след като се срещна с официални лица от Шри Ланка, Виетнам и Русия в Пекин. Той стана един от най-младите външни министри на Китай, когато пое поста през декември 2022 г. след кратък престой като посланик в Съединените щати. Той беше сочен и за доверен помощник на държавния лидер Си Дзинпин.

От външно министерство заявиха, че Цин Ган е отсъствал от работа поради неуточнени здравословни причини, но липсата на подробна информация подхрани вихър от спекулации. Едно от събитията, които Цин Ган пропусна, беше срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (ASEAN), на която вместо него присъства Ван И. 

Цин Ган изигра ключова роля в усилията на САЩ и Китай за стабилизиране на връзките и възстановяване на комуникацията, включително срещата с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещението на американския дипломат в Пекин в средата на юни.

Смяната на външен министър с предшественика му е необичаен ход. Ван И, който беше външен министър от 2013-2022 г., досега заемаше престижния пост на шеф на отдела за външни работи към ЦК на управляващата Комунистическа партия. Тази позиция го правеше най-важният дипломат в Китай и го поставяше над Цин Ган в йерархията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ