Зеленски подписа закон, намаляващ възрастта за мобилизация в Украйна

Зеленски подписа закон, намаляващ възрастта за мобилизация в Украйна

Зеленски подписа закон, намаляващ възрастта за мобилизация в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за намаляване на възрастта за мобилизация в армията с две години от 27 на 25 години, предаде Би би Си.

Киев претърпя тежки загуби на бойното поле след две години война, докато Русия се възползва от значително предимство в живата сила.

Този ход ще позволи на Украйна да извика повече хора за попълване на резервите си, след като броят на доброволците намаля.

Зеленски каза през декември, че на армията са ѝ необходими още 500 000 души.

Въпреки че законопроектът беше гласуван от депутатите през май 2023 г., той не влезе в сила, тъй като Зеленски не го подписа.

Не е ясно какво е накарало президента да подпише законопроекта във вторник, но преди това той предупреди за плановете на Русия да започне пролетна или лятна офанзива тази година.

Подписването на законопроекта от Зеленски може да е знак за  усилията на Украйна да изгради силни отбранителни укрепления в подготовка за руска офанзива.

Украинските сили се надяваха да си върнат части от територия, спечелена от Русия, както и да прекъснат руските линии за доставки до Крим.

Но поради липса на превъзходство във въздуха и силните отбранителни позиции на Русия контранастъплението на Киев спря в началото на зимата,

Миналата година украинският генерал Александър Тарнавски предупреди, че войските вече са били принудени да съкратят някои военни операции поради спад на чуждестранната помощ.

Украйна разчита в голяма степен на западни доставки, особено на доставки на ракети с голям обсег и системи за противовъздушна отбрана. Въпреки това милиарди долари и евро помощ от САЩ и ЕС бяха задържани на фона на политически спорове.

Руският президент Владимир Путин каза, че повече от 600 000 негови войници се бият в Украйна, но не разкри колко са загубили живота си там.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ