Зеленски: Украйна е готова да продължи износа на зърно през Черно море и без съгласието на Русия

Зеленски: Украйна е готова да продължи износа на зърно през Черно море и без съгласието на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че Киев е готов да продължи износа си на зърно през Черно море, въпреки обявяването от Москва на „де факто“ края на споразумението за тези доставки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Дори и без Русия трябва да се направи всичко, за да можем да използваме този коридор (за износ) през Черно море. Ние не се страхуваме“, каза Зеленски в коментари, споделени от неговия говорител Сергий Никифоров във Фейсбук.

В ежедневното си видеообръщение, излъчено снощи, украинският президент добави, че е изпратил „официални писма до турския президент (Реджеп Тайип) Ердоган и до генералния секретар на ООН (Антониу) Гутериш, за да им предложи да продължат“ износа.

„Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят функционирането на продоволствения коридор и проверката на корабите“, увери Зеленски.

По-късно вчера той написа в Телеграм, че е провел телефонен разговор с Гутериш, с когото се е споразумял да работят заедно за подновяването на доставки на украинско зърно през Черно море, посочва Ройтерс.

По думите на Зеленски почти 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни по споразумението, сключено през юли 2022 г. от Украйна и Русия с посредничеството на Турция и ООН.

Москва обяви вчера "де факто" края на това важно споразумение за световното снабдяване със зърно, няколко часа след нощна атака на украинската армия с морски дронове срещу Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Руската федерация.

Русия критикува пречките пред собствения си износ на храни и торове, затруднен от санкциите. Тя също така обвинява богатите страни, че печелят от по-голямата част от украинския износ, предназначен за развиващите се страни.

Володимир Зеленски, напротив, потвърди, че „60 процента от обемите“ на украинския зърнен износ са изпратени в Африка и Азия.

Според данни на ООН трите основни страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ