Зеленски: Украйна е готова да размени Белгород за членство в НАТО

Зеленски: Украйна е готова да размени Белгород за членство в НАТО

Зеленски: Украйна е готова да размени Белгород за членство в НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изненадващо заяви, че Украйна е готова на известни териториални отстъпки в името на членство в НАТО. На съвместна пресконференция с премиера на Дания Мате Фредериксен той обяви, че Киев е готов да „размени Белгород за членство в НАТО“. Видеото от брифинга беше качено в Telegram канала на украинския президент.

Двамата лидери направиха съвместни изявления след като по-рано вчера Зеленски пристигна във военновъздушната база Скридструп в Дания, за да обсъди доставката на изтребители F-16.

На въпрос на журналист за възможни отстъпки на територии в името на членството в Северноатлантическия алианс, Володимир Зеленски отговори: „Готови сме да разменим Белгород за нашето членство в НАТО“. Повод за въпроса бяха думи на ръководителя на канцеларията на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен, който преди дни допусна възможността Украйна да се присъедини към Северноатлантическия алианс в замяна на преотстъпване на част от нейните територии на Русия. Канцеларията на украинския президент отрече тази възможност, като нарече отстъпването на територии неприемливо. А Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, заяви, че размяната на територии от Киев „за чадър от НАТО“ би означавало да се заложи на хазарт демокрацията и унищожаване на международното право.

Преди визитата в Дания, Зеленски беше за няколко часа и в Нидерландия. В резултат на двете посещения премиерите на двете държави Марк Рюте и Мате Фредериксен обявиха официално, че ще предоставят изтребители F-16 на Киев. Украйна ще получи първите шест датски изтребителя до Нова година, но датите и количествата на доставките на холандските самолети не се съобщават. Според Володимир Зеленски Холандия ще прехвърли 42 самолета в Киев. Марк Рюте не потвърди тези данни.

Първият коментар от Кремъл на изявлението на Зеленски за готовност за някакви териториални отстъпки дойде от говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова, която каза, че "очевидно, става дума за предозиране."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ