Life & Art БРОЙ /// Мениджър 04/24

Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безплатни статии от броя — 2 / 4

Морската ваканция като рекламна дестинация

Това, което преди е работило в маркетинга, сега не носи резултати и е необходим нов подход

Автор:

Бисер Костадинов

Морската ваканция като рекламна дестинация

Това, което преди е работило в маркетинга, сега не носи резултати и е необходим нов подход

Морската ваканция като рекламна дестинация
quotes

Глобалният пазар на крайбрежен и морски туризъм се оценява на 2,9 трлн. долара през 2021 г. До 2030 г. се очаква той да нарасне до 5 трлн. долара, сочи доклад на Grand View Research, Inc. Двигатели на този растеж са достъпните възможности за пътуване и пътешествията с цел развлечение, които са особено модерни сред поколението Милениум (родените между 1981 и 1996 г., потребителите, които в момента са в най-активна възраст) и по-младите генерации. В доклада на Grand View Research, Inc. лъвският пай се пада на Европа, която реализира 32,3% от приходите в световен мащаб при този вид туризъм.

Горещи тенденции

Covid-19 вече не е фактор и туристическата индустрия отново е в разцвета си, но пандемията подейства като мощно сеизмично разместване, като показа, че това, което е работило преди в маркетинга, сега не носи резултати. Туристическият сектор е един от първите, който се дигитализира почти изцяло, ползвайки смело и изкуствения интелект (AI) – при резервациите, при изготвянето на персонални препоръки и маршрути за потребителите, при управлението на рекламите в Google Ads и Meta Ads, при изготвянето на стратегия за SEO и имейл маркетинга.

AI е страхотен помощник, но естественият талант значително го превъзхожда при разказването на вълнуващи истории. Те са особено важни в рекламирането на крайбрежния и морския туризъм, тъй като хората свързват лятната ваканция именно с преживяването на интересно приключение. В намирането на автентични истории, които си заслужава да бъдат разказани на света, безценен извор са авторите на пътеписи и инфлуенсърите пътешественици.

Поколенията се променят. Само допреди 10 години пазарът беше доминиран от генерацията на бейби бума (родените между 1946 и 1964 г.) и поколението X (1965–1979 г.), които предпочитат морски курорти от висока класа и пътешествия с луксозни круизни кораби. По-възрастните милениуми се доближават до вкуса на предхождащите две поколения, но през 2024 г. вече духат други ветрове на пазара на крайбрежния и морския туризъм. Маркетинг стратегията трябва много точно да сегментира целевата аудитория в противен случай няма да достигне до заинтересованите потребители и няма да постигне желаните резултати. За да достигне бизнесът до по-млади демографски групи, трябва да създаде правилното съдържание и да използва правилните (социални) медии.

По-младите потребители обичат да резервират директно или през големите туристически онлайн платформи, като преди това задължително разглеждат уебсайта, профилите в социалните мрежи, оставените отзиви. По-възрастните летовници продължават да запазват ваканцията си чрез туроператори и агенции. Ето защо маркетинг стратегията трябва да е хибридна и всички комуникационни активи да говорят „на един глас“.

Младите клиенти обичат да почиват активно. Това означава не само цял ден излежаване на плажа или край басейна, а гмуркане, различни видове сърф, колоездене, пътешествия до археологически и културни забележителности в района, гурме и винени изживявания.

Всички елементи на крайбрежния и морския туризъм трябва да демонстрират грижа към околната среда, особено луксозният сегмент, от който потребителите очакват значими зелени практики. Очакват от бизнеса да покаже и какво прави за местната общност, икономиката и културата.

Завладяването на Егея

Турция е изключително агресивна при рекламирането на морския си туризъм, като се насочва както към по-младите туристи, така и към по-улегналите аудитории. Последният пример е свързан с неологизма TurkAegean, който през 2023 г. Турция регистрира като търговска марка. С това разгневи още повече Гърция, която обвинява Турция в окупация на гръцката култура и поставя под съмнение суверенитета над гръцките острови в Егейско море и морските икономически зони. Реклами със слогана „TurkAegean: Крайбрежието на щастието“ миналата години заля Западна Европа и САЩ, включително и престижни медии като New York Times, Le Monde, Bloomberg…

Турция направи и друг стратегически ход: от идеята за летен морски туризъм постепенно премина към концепцията за целогодишен сезон. Типичен пример е Анталия, която днес е марка, известна в целия свят. Само в Анталия има повече 5-звездни хотели, отколкото в цяла Испания, която се смята за най-големия конкурент в Средиземноморския регион при ваканционния туризъм. Освен море, пясък и слънце Анталия предлага природни красоти и исторически забележителности, а ски курортите са само на 3 часа. Турция се опитва да намали all inclusive модела, с който е известна, като провокира туристите да се ангажират и с други дейности извън хотела.

Стратегията за развитие умело комуникира и други възможности: конгресен, круизен, термален и здравен туризъм. Турция е сред петте най-посещавани страни в света за здравен туризъм. В тази ниша основните маркетинг усилия са насочени към все по-застаряващото население на богата Европа, което, отивайки в Турция, съчетава приятната ваканция с рехабилитация и други грижи за здравето.

Узо, дзадзики, сиртаки… и още нещо

Гърция очаква нова рекордна година в туризма. Само на базата на направените резервации на авиокомпании още през януари 2024 г., както и на тези в хотелите, южната ни съседка очаква скок от 10% в сравнение със забележителните резултати от миналата година, които надминаха нивата преди пандемията през 2019 г.

Българите са „окупирали“ ръкавите на Халкидики, но това не е истинската Гърция, а островите на юг. Крит, Родос и Кос са хит на германския пазар. През това лято ще има над 600 полета всяка седмица само от Германия до 26 точки в Гърция, информират от TUI Group, германска компания за отдих, пътувания и туризъм, която е най-голямата подобна фирма в света.

През 2024 г. маркетинг стратегията на летния туризъм на Гърция е насочен към традиционната публика, но и към три нови основни сегмента: LGBTQ+ общността, поколението Ζ (родените между 1997 и 2009 г.) и дигиталните номади. Това се случва чрез диференцирани, многотематични туристически продукти, рекламирани експанзивно. Гръцката туристическа реклама е царица на разказването на истории, в които винаги добавя нещо типично, нещо вкусно и щипка хумор, което няма как да не предизвика емпатия.

С какво всъщност Гърция печели туристи от различни пъстроцветни аудитории? Обслужване на високо ниво и топло гостоприемство; постоянно подобряване на туристическата инфраструктура, без да строи големи бетонни комплекси; насърчаване на устойчивото пътуване; представяне на разнообразното културно наследство; кулинарни наслади за небцето, които също са умело маркетирани, нищо, че при част от тях и останалите балкански държави може да претендират за авторство.

Време е за фиеста

От десетилетия Испания е една от трите най-посещавани страни в света. Туристическата индустрия има основен дял за просперитета на испанската икономика. Най-голямата част от приходите се реализират от морския и крайбрежния туризъм, следван от посещението на исторически забележителности. В Италия, която също е неизменно в топ 3 в света, печелившата формула е противоположна: културният туризъм носи основните печалби в сравнение с доста по-скромните доходи от морските курорти.

Перфектната дестинация за лятна ваканция – това е маркетинг мантрата, която Испания под една или друга форма систематично налага от началото на 80-те години на миналия век, особено на британския пазар. За разлика от Турция, чието острие са 5-звездните хотели, Испания залага на 4- и 3-звездните удобства, като привлича най-верните клиенти – средната класа.

„Обратно в Испания“ – с този слоган страната се опитва да си върне всички туристи след края на пандемията. Основната целева аудитория на кампанията са всички европейски туристи (вече и доста българи), които смятат Испания за свой втори дом; имат емоционална връзка с дестинацията; изпитали са уникални и незабравими преживявания; свързват мястото с най-добрите си спомени. За тези туристи Испания е синоним на почивка. „Проста“, но работеща маркетинг стратегия.

Преди пандемията слоганът „Испания е част от теб“ преследва други цели: да привлече космополитна публика, която по време на лятната си ваканция иска от всичко: изкуство и култура; пазаруване, храна и вино; градски туризъм; бурен нощен живот; изненадващи приключения.

Ако се върнем още по-назад във времето, ще видим, че от 2010 до 2016 г. маркетинг стратегията акцентира на посланието „Имам нужда от Испания“, чиято основна цел е да продаде и препозиционира „испанския начин на живот“ като марка на разнообразните европейски пазари и на развиващите се такива, по-специално Азия.