7 признака, по които ще разпознаете себичните лидери

7 признака, по които ще разпознаете себичните лидери

7 признака, по които ще разпознаете себичните лидери

На света има много видове водачи. Онези от тях, които са егоисти и се водят от личните си амбиции, не са никакви лидери. Те се преструват на такива, каквито не са, за да получат от околните онова, което искат и което им е нужно. Казано просто, себичните лидери се крият зад маска. Може да са учтиви и да се харесват на хората, но причината е, че са добри манипулатори. Както е казал Линкълн, „Можете да заблуждавате някои хора през цялото време, но не и всички хора през цялото време.”

И тъй като егоистите са умели манипулатори, може да ви е трудно да ги разкриете – но не е невъзможно. Рано или късно, маските падат, а вие трябва да се оглеждате внимателно, защото себичните лидери са навсякъде – в политиката, в бизнеса, в образованието, в развлекателната индустрия и въобще във всяка част на обществото.

Ето няколко съвета как да ги разпознавате:

1. Те не се интересуват от човешките взаимоотношения

Егоистите поставят себе си на първо място и се вълнуват единствено от личното си развитие. Използват чуждите знания и ресурси, за да постигнат целите си, но рядко имат намерения да градят трайни връзки.

2. Дават празни обещания

Егоистите са доста убедителни и сладкодумни, стремят се да накарат околните да се чувстват важни и представят себе си като незаменими съюзници. Използват тази измамна тактика, за да спечелят чуждите помощ и доверие, а не обраното.

3. Не делят и не споделят

Себичните лидери не са щедри, не споделят знанията, времето, подкрепата и ресурсите си. Боготворят себе си, позицията си и материалните си придобивки и винаги мислят как да извлекат повече ползи за себе си за сметка на другите.

4. Те са страхливци

Егоистите не притежават нужния кураж да се изправят пред негативните последици от собствените си действия и да се борят с тях. Разбират, когато са постъпили несправедливо спрямо някого, и избират да се дистанцират и да бягат.

5. Не искат прошка

Този тип водачи са арогантни и смятат, че чувствата, които действията им са предизвикали у вас, не са от значение. Прибягват до лъжи и смятат, че имат прекалено голямо превъзходство над другите, за да им се извиняват.

6. Шикалкавят

Егоистите не дават директен и искрен отговор, когато някой им зададе въпрос. Обикновено лъжат или сменят темата.

7. Не се отдават на нищо

Себичните лидери винаги си мислят „Каква изгода имам аз?” и  търсят начин да извлекат полза от околните. Почти никога не оказват съдействие, освен ако нямат скрити мотиви.  

Думите и действията имат значение. Когато думите на един лидер не съответстват на неговите действия, трябва да сте внимателни. Упражнявайте наблюдателността си. Истината винаги излиза наяве, а себичните водачи попадат в капана на собствената си игра, защото не съумяват да помнят всичко, което говорят и правят. Както е казал Марк Твен, „Действията говорят по-силно от думите, макар и не толкова често”.

Ивет К. Кабалеро, предприемач и експерт по стратегически маркетинг на взаимоотношенията, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ