Шефът ви е нарцис? Преди да си плюете на петите, опитайте...

Шефът ви е нарцис? Преди да си плюете на петите, опитайте...

Шефът ви е нарцис? Преди да си плюете на петите, опитайте...

Случвало ли ви се е някога да опитате да обсъдите с ръководителя си някакъв проект, а в отговор да получите разказ за наградата, която събеседникът ви е получил преди години? Имате ли чувството, че фирмените събрания са моноспектакъл с главно действащо лице вашия шеф? Опитва ли се той непрекъснато да блесне над вас и колегите ви?

Ако да, вероятно си имате работа с нарцис – а този тип хора не са най-лесните за общуване.

„Да работите за нарцистичен човек е като да се возите на влакче на ужасите с вързани очи”, обяснява Тери Хокет, главен изпълнителен директор на сайта What’s for Work?. „В един момент може да сте най-любимият му подчинен, а в следващия – виновният за всички злини по света.”

На истинския нарцис, казва тя, е непонятна концепцията за поемане на отговорност за негативните последици. Освен това той винаги е готов да смаже всеки, който ги предизвика или не им отговори така, както той смята, че заслужава.

Дебора Шейн, кариерен експерт и автор на книгата Career Transition, стига до следното заключение: „Този тип хора са ужасно трудни характери, тъй като винаги променят посоката на разговора към самите себе си. Почти всичко и всички, с които осъществят контакт, трябва да ги кара да изглеждат и да се чувстват добре.”

Тя обяснява, че егото на нарциса също често пречи на екипната работа, фирмената култура и другарството. „Нарцисите могат да разделят работното място, вместо да го обединят и направят силно”, казва Шейн.

Смятате, че работите за нарцистичен шеф? Business Insider споделя няколко съвета за справяне с него:

1. Разпознайте нарцистичните му черти

Колкото по-бързо направите това, толкова по-лесно ще ви бъде да смекчите удара, обяснява Хокет.

Ето няколко признака, че си имате работа с нарцис: изискват извънредно възхищение; лишени са от съпричастност; говорят повече, отколкото слушат; прехвърлят вината и никога не поемат отговорност за собствените си грешки; никога не искат да ги предизвикат.

2. Спазвайте дистанция

Постарайте се да не развивате емоционална привързаност към нарцистичния си шеф. „Дръжте се професионално и приветливо, но не сваляйте гарда”, съветва Хокет. „Звучи трудно, но е от първостепенно значение да не споделят твърде много лична информация, която може да бъде използвана срещу вас.”

3. Поставете граници

Решете кое отношение на шефа ви към вас е приемливо и кое – недопустимо – и съберете куража да се опълчите, когато той прекрачи границата, казва Шейн. Опитайте с „Онова, което казахте по-рано, беше ненужно и обидно” или „Уважавам гледната Ви точка, но и аз имам такава”, предлага тя.

4. Бъдете изобретателни, дръжте се уважително и си пазете гърба

„Разберете, че вятърът бързо мени посоката си, и може да бъдете ударени във всеки един момент”, предупреждава Хокет. „Може да записвате всеки телефонен разговор и да пазите всеки имейл, но нарцисът има способността да действа бързо и непредсказуемо. Няма да разберете откъде ви е дошло.”

5. Избягвайте клюките

Много вероятно е не само вие да се чувствате напрегнати, неоценени и сдържани около ръководителя си. Но не бъдете човекът, който говори за това с колегите си, съветва Хокет. Клюките имат свойството да се стоварват обратно върху вас, а последното, което бихте искали, е нарцистичният ви мениджър да дочуе какви ги приказвате за него.

6. Коригирайте грешната информация

Нарцисите често се стремят да се изкарат велики, смазвайки околните, пише Бил Еди, президент на High Conflict Institute, за Psychology Today. Важно е да се ослушвате за невярна информация и да реагирате бързо.

„Трябва да нанасяте навременни корекции, без директно да се конфронтирате с шефа си, за да не останат колегите ви с впечатлението, че критиките и обвиненията към вас са верни”, казва той. „Ако някакъв имейл съдържа неверни твърдения, отговорете с нещо от сорта на: „В случай, че някой не е наясно с …, ето някои детайли, които могат да ви бъдат полезни.”

7. Говорете!

„Уговорете си лична среща с нарцистичния ръководител, кажете му какво цените в него и споделете конкретни предложения за нещата, върху които той трябва да поработи”, съветва Шейн. Общуването е двустранен процес, затова помнете, че вие също имате глас, особено ако сте добър служител. „Това има значение, защото тези хора не искат да загубят най-ценните си кадри”, казва тя.

8. Съставете си план за бягство

Ако нито една от гореспоменатите тактики не свърши работа, незабавно започнете да си търсите нова работа, съветва Хокет. Или поне се огледайте за друга позиция в компанията. Говорете с ЧР отдела дали е възможно да смените екипа или мениджъра.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ