7 полезни навика за вашето всекидневие

7 полезни навика за вашето всекидневие

Ако искате да направите големи промени в живота си и да постигнете целите, които сте си поставили, трябва да осъзнаете значимостта на малките детайли.

Все пак всяко пътуване се състои от множество малки стъпки. От Inc споделят 7  малки, но полезни навика, които ще ви помогнат по пътя към щастието и личния прогрес.

1. Станете от леглото, когато сте предвидили, че ще станете.

Настройването на алармата е само първата стъпка. Истинското постижение е да станем в момента, в който тя започне да звъни. Когато подготвите алармата, вечерта преди да станете, вие отправяте обещание. Ако след това решите да игнорирате алармата, започвате деня си по негативен начин, избирайки да нарушите обещанието, което сами сте дали на себе си.  Основната цел тук не е да станете навреме. Важното в случая е да създадете навика да правите нещата, които сте казали, че ще направите. Да започнете да спазвате всичките си обещания.

2. Записвайте по 10 идеи на ден.

Носете дневник, тефтерче или използвайте мобилно приложение, за да записвате интересни идеи, които ви хрумват през деня. Има нещо в пренасянето на идеята на физически носител, което кара мозъка ви да се чувства по начин, аналогичен на този, когато идеята се реализира.

3. Не пропускайте закуска, обяд или вечеря.

Винаги има време да хапнете. Ако по някаква причина сте стигнали до там, че да не може да откриете свободно време за обяд, значи животът ви е крайно небалансиран и ви предстоят много по-големи проблеми. Здравето ви е на първо място. Ако не му обръщате внимание, ще дойде момент, в който ще се изправите пред сериозни неприятности, стараейки се да ограничите нанесените щети.  Много по-лесно е да вземете превантивни мерки, като просто спазвате нормален график на хранене.

4. Четете поне по 30 минути на ден.

Хората имат погрешна представа за това колко време отнема прочитането на една книга. Между 20 и 30 минути на ден са ви достатъчни, за да прочетете средно голяма книга за около две седмици. Това темпо отговаря на 2 книги за месец и 24 в рамките на година. Представете си колко ще обогатите мирогледа и познанията си ако четете по 24 книги на година. Половин час на ден не е много време. Може да четете докато ползвате градския транспорт или докато чакате на опашка пред магазина. Може да го разделите на още по-малки части от по 5 или 10 минути, но 30-те минути дневно са от изключително значение за умственото ви здраве. 

5. Върнете си контрола над вашето тяло.

Физическото здраве е от съществено значение за поддържането на бодър ум и отворено съзнание. Това важи в още по-голям степен, ако работата ви се състои в седене пред компютъра от 8 до 10 час на ден. Важно е да отделите поне 30 минути до час на ден за своето тяло, било то под формата на разходка, джогинг, йога, бокс или тренировка във фитнеса. Тази точка ни връща към идеята, че превантивните мерки са значително по-ефективни в сравнение с поправянето на тежките щети, които може да нанесете на организма си, ако пренебрегвате неговите нужди.

6. Медитирайте по 15 минути.

Наречете го както искате. Медитация, почивка, седене в тишината. Въпросът е в това, че се нуждаете от малко време, за да изчистите мислите си. Целта на този навик е да изясните проблемите, които ви притесняват, нещата, които ви карат да се чувствате добре или просто да се фокусирате върху задачите, с които трябва да се заемете първо. Може да се каже, че по този начин вие хвърляте поглед в бъдещето, адресирайки проблема, преди той да е излязъл извън контрол. Така може да си спестите много време и енергия.

7. Анализирайте деня си преди лягане.

Всяка вечер преди лягане отделете по 5 минути, за да резюмирате  случилото се през деня. Запишете си в тефтерче нещата, които са минали добре, а след това запишете няколко, които бихте искали да промените на следващия ден.

Този навик е изключително ефективен, тъй като ви кара да бъдете искрени със себе си . Позволява ви да се потупате по рамото за постигнатите успехи. Същевременно ви държи в напрежение и ви кара да търсите нови начини за самоусъвършенстване.

Без този самоанализ е трудно да идентифицирате правилата посока, по която да поемете.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ