Как се справяте с търсенето на съвети?

Как се справяте с търсенето на съвети?

Как се справяте с търсенето на съвети?

Всички знаем, че да поискате съвет от експерти е един от най-добрите начини да станете по-компетентни и по-добри в това, което сте решили да правите. Науката дори показва, че искането на съвет кара другите да ви мислят за по-интелигентни. И още по времето на Бенджамин Франклин търсачите на знание са били наясно, че искането на съвет също е тиха форма на ласкателство, която може да помогне за укрепване на взаимоотношенията и изграждане на мрежа от контакти.

Като цяло, получаването на добър съвет е изключително ценно за предприемачите (както и за всички останали). Проблемът, пише психологът и професор от бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания Адам Грант в новата си книга „Hidden Potential“, е че повечето от нас се справят доста зле с искането на съвет.

Какво може да е трудното в това да питате други за съвети и насоки? В книгата Грант обяснява, че често питаме грешните хора по грешния начин.

Айнщайн е бил ужасен учител

Когато търсите информация, естествената реакция е да потърсите най-знаещите и опитни експерти във вашата област. Те знаят най-много, така че е лесно да предположим, че ще научим най-много от тях. Но това всъщност не е така, предупреждава Грант.

Алберт Айнщайн, например, може да е бил един от най-великите умове в историята, но според всичката налична информация днес, той е бил ужасен учител. „Едва не му е била отказана друга позиция във факултет, защото ректорът на университета е бил поразен от преподавателските му умения“, посочва Грант.

Проблемът не е бил в разсейването или липса на интерес към преподаването, а неспособността на Айнщайн да се постави отново на мястото на начинаещ.

„Често се казва, че тези, които не могат, преподават. Би било по-точно да се каже, че тези, които могат, не могат да преподават фундаментите. Голяма част от експертното знание е мълчаливо – то е имплицитно, а не изрично. Колкото повече напредваш към майсторството, толкова по-малко внимание отделяш съзнателно на фундаментите“, пише Грант. Когато правите толкова много несъзнателно, е много трудно да обясните какво правите на новак.

Това не важи само в сферата на физиката. Грант също цитира скорошни изследвания, които показват, че първокурсниците действително се справят по-добре, когато има преподават лектори с по-малък опит. Този принцип важи както в света на бизнеса, така и в академичната сфера - импулсът ви да попитате за съвет най-висшия експерт, който можете да намерите, вероятно забавя напредъка ви. По-добре е да попитате някой, който е по-близък до вашата позиция и има пресни спомени за времето, когато е изпълнявал вашата роля.

Разширете портфолиото си от съвети

Точно както импулсът ни да търсим суперзвезди е разбираем, но погрешен, така е и склонността да разчитаме на един доверен ментор или съветник. Колкото и да е умен, осведомен или добре позициониран конкретен водач, нито един индивид не познава цялата материя, нито пък е разбира толкова добре вашите силни и слаби страни толкова добре, колкото своите собствени.

Ако искате помощ при очертаването на курс на действие, най-добрият начин на действие е да попитате колкото се може повече хора за съвет. „Ако събирате отзиви от множество лидери, те понякога могат да се комбинират, за да разкрият маршрути, които не са били видими. Колкото по-несигурен е пътят и колкото по-висок е върхът, толкова по-голям набор от ментори ще ви трябва“, категоричен Грант.

Най-добрият начин да постигнете бърз напредък, заключава той, е да потърсите много съветници, които наскоро са преминали през проблемите, с които се надявате да се справите. След това след това да съберете техните предложения, червени знамена и пресечни точки, така че да изградите най-добрата ментална карта, която да ви отведе където искате да отидете.

………………

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ