Късметът не пада от небето. Но, може да се програмира

Късметът не пада от небето. Но, може да се програмира

Късметът не пада от небето. Но, може да се програмира

Някои хора имат късмет във всичко. Те преминават от една успешна работа на друга, познават всички правилни хора, залозите им винаги се изплащат. Дори и да се провалят, накрая всичко се нарежда в тяхна полза. Късметът е суперсила, но това не е всичко. Според Барнаби Марш, основател и партньор на Saint Partners и бивш сътрудник в Принстънския институт за перспективни изследвания, късметът не е свръхсила, той няма много общо с обикновения вървеж в живота. Хората са късметлии не защото щастливите случайности им се „лепят“ - или и да го има, това не трае дълго. Постоянният късмет е възможен, когато хората стратегически се приспособят към стратегическите житейски неопределености. „Някои хора са много по-късметлии от други, защото разбират същността на късмета и как той работи“, казва Марш. Той добавя, че такива хора са по-склонни да бъдат подготвени, по-способни и по-добре могат да използват късмета, когато се сблъскат с него. Ако използвам очевидна метафора, не става въпрос за това колко щастливи хора хвърлят заровете и разчитат на тях. Основното нещо е те да разбират правилата на играта и да използват тази информация, за да правят подходящи залози, преди заровете да са в ръката им. 

И така, как да сте сигурни, че не сте избрали най-трудния вариант? Марш предлага четири метода за привличане на късмет.

Излезте сред хората, за да ви забележат

Възможността ражда късмет, но щастливите хора не чакат възможност, която се случва веднъж в живота. Те търсят много алтернативи и след това използват тези, които най-добре отговарят на техните умения и моментни ситуация. Те излизат насред света, изграждат контакти и споделят своите умения с други хора. „За случайния наблюдател изглежда, че късметът при тези хора току-що е паднал от небето“, казва Марш. — „Но всъщност това е целенасочен процес на излизане насред околния свят. Постепенно ставате известо чрез навиците си, а хората ви забелязват и се интересуват от вас“, пояснява Марш. Ставаш известен чрез умения. Хората ви забелязват и се интересуват от вас".

Фокусирайте се върху резултатите, не върху събитията

Размишлявайки върху житейските истории на късметлиите, има опасност да се направи погрешно заключение, че щастливо събитие в живота на човек е променило всичко. Но късметът не се катализира от едно събитие. Всичко зависи от това как хората използват тази възможност.  „Различните резултати в живота имат последствия, които ни влияят отрицателно или положително“, казва Марш. „Толкова много области от живота, в които разчитаме на късмета, водят до нещастни последици. И понякога си мислим, че сега нямаме късмет, но всъщност преживяваме лавина от късмет. Например печалба от лотарията. Ако се съсредоточите върху събитието, изглежда, че победителят е имал невероятен късмет - благодарение на мижавите шест числа, той е ударил джакпот. Но някои печеливши от лотарията не се възползваха от този късмет. Те пропуснаха възможността и историите им завършиха трагично. Те похарчиха милиони, загубиха човешки контакти и в някои случаи се оказаха в още по-големи дългове от преди. (Макар че, за протокола, едно проучване установи, че повечето печеливши от лотарията все още са доволни от живота си.) „Всичко опира до резултата. Колко добре се използва късметът за създаване на поредица от нови късмети в бъдеще“, отбелязва Марш.

Минимизирайте риска

Хокеистът Уейн Грецки веднъж каза: „Нито един от ударите, които не направите, няма да уцели целта“. Справедливо, но си струва да поставим афоризма на спортиста в контекст. Грецки не стана хокейна легенда, защото правеше безумни удари в средата на терена. Неговият успех се основава на стратегически ходове, които увеличават шансовете на отбора да отбележи гол. Така е и с онези, които намират късмет. Те не поемат рискове "всичко или нищо", надявайки се на най-доброто. Вместо да оставят нещата да се случват, те контролират каквото могат и минимизират негативните рискове, като разполагат с план Б, а и план В, ако е необходимо. „Тези, които успешно поемат риск, първо се уверяват, че няма да се случи нищо катастрофално, ако рискът не се изплати“, казва Марш. „Те са в състояние да диверсифицират въздействието на този риск“, обяснява той. Марш сравнява тази тактика със слот машина. Хората с изключителен късмет не просто дърпат лоста и се надяват да излязат на екранчето три череши. Редят предварително колкото могат череши и дърпат лоста само за тези, които са извън контрола им. И в реалния живот, за разлика от казината, тази стратегия не е измама, а най-ефективният начин за игра.

Споделяйте късмета

Както вече споменахме, щастливите хора търсят много възможности и след това използват тези, които най-добре отговарят на нуждите им. Но те не оставят неизползваните възможности да лежат неизползвани. Те споделят късмета си с другите. „Колкото повече късмет създавате за себе си, толкова повече късмет създавате за другите“, отбелязва Марш.  Според него това създава механизъм за обратна връзка. В ръцете на правилните хора възможностите растат и се развиват. Това създава още повече възможности, които се предават на още повече хора. С течение на времето може би те ще се върнат при всички, които са свързани с тях. Късметът е монета и малките инвестиции днес прерастват в огромна възвръщаемост утре. „Ние казваме, че късметът не е едностранна игра", заключава Марш. „Има достатъчно за всички", заключава той.

Източник:BIG THINK

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ