Най-вредният мит за емоциите

Най-вредният мит за емоциите

Когато става дума за успех в бизнеса и живота, множество хора изразходват много енергия, за да мислят как да бъдат по-умни. Това е повече от очевидно от броя на статиите, предлагащи съвети и трикове за това как да бъдем по-интелигентни, или поне да изглеждаме като такива. Но истината е, че когато става въпрос за превръщането на мечтите в реалност, най-голямата пречка често не е умствената сила, а емоционалното състояние.

Знаете, че трябва да привлечете този голям клиент, но нервите ви издържат и не успявате да представите предложението си по-най-добрия начин. Знаете, че не трябва да ядете понички за закуска, ако искате да подобрите здравословното си състояние, но когато сте под стрес, те могат да бъдат твърде изкушаващи.

Проблемът в тези ситуации не е липсата на знания, а на емоционален контрол. Това предполага, че може би хората трябва да четат по-малко статии в интернет за това как да бъдат по-умни и повече за това как да се справят с емоциите си по по-мъдър начин.

Телесни усещания + история = емоции

Лиза Фелдман Барет е психолог в Североизточния университет, изучаващ емоциите от около 30 години. Наскоро тя говори с Big Think за това как нейните прозрения могат да помогнат на хората да се справят с чувствата си по по-конструктивен начин в ежедневния живот, така че да могат да вземат по-умни решения. По думите й всичко се свежда да разсейването на един голям мит, който много хора поддържат относно емоциите - че те са просто нещо, което ни се случва.

„Със сигурност може да почувствате, че емоциите ви се случват - че те избухват и че ви карат да правите и казвате неща, които може би са непрепоръчителни. Но това обяснение всъщност не улавя как мозъкът ви създава емоции“, разказва Фелдман Барет пред Big Think. Въпреки че има много неща, които учените все още не знаят за емоциите, ясно е че те са изградени от физически усещания и начина, по който мислим за тези усещания.

 „Тялото ви винаги изпраща сензорна информация обратно към мозъка, като например колко глюкоза, колко кислород, колко сол. Какво е състоянието на почти всеки метаболитен фактор, който ви поддържа жив и здрав. И мозъкът ви не работи по такъв начин, че да изпитвате конкретно тези сетивни промени. Вместо това изпитвате нещо обобщено, като чувствата на комфорт, дискомфорт, натовареност, спокойствие, отвращение и неподвижност. Оттам идват тези прости чувства“, обяснява Фелдман Барет.

Емоциите представляват моментите, когато когато регистрираме тези прости чувства на безпокойство или комфорт и им поставяме етикет, използвайки предишния си опит. „Това, което вашият мозък прави, е да си разказва история за това, което се случва вътре в тялото ви и връзката му със случващото се в света. И той създава тази история, използвайки знанията за емоциите, които сте научили от миналото си, за да предскаже какво ще видите, чуете и почувствате. Ето това е емоцията“, казва тя.

И така, може би усещате как сърцето ви бие и дланите ви се изпотяват и гледате към събралата се голяма публика, пред която ще се представите, и си мислите: „Ах, разтревожен съм“. Или може би сърцето ви бие лудо и лицето ви се изчервява и гледате привлекателната дама отсреща и си мислите: „Уау, наистина е красива“. Емоциите са комбинация от нашите телесни усещания и нашите интерпретации на тези телесни усещания.

Как да използвате това познание

Всичко това може да се превърне в увлекателна лекция по психология, но какво е практическото значение на тези факти за предприемачите? Преодоляването на мита, че емоциите просто ви се случват, обяснява Фелдман Барет, може да ви помогне да се справите по-добре с тях. Това може да доведе до вземане по-разумни решения и до по-голямо щастие.

Емоциите са отчасти свързани със сигнали от вашето тяло и отчасти с това как интерпретирате тези сигнали. Ако осъзнаете това ще разберете, че имате поне някакъв контрол и върху двете. Размисълът или, в по-проблематични случаи терапията, могат да ви помогнат да преосмислите миналите си преживявания и да се научите да тълкувате чувствата си по различен начин. Създаването на нови спомени и промяната на физическото състояние на тялото ви също може да ви помогнат да осигурите различни входящи данни, които да интерпретирате.

„По същия начин, по който бихте тренирали, за да сте по-здрави, можете да инвестирате енергия, за да култивирате различни преживявания за себе си“, казва Фелдман Барет. „Можете да научите нови неща, да гледате филми и да четете книги, които ще ви изкарат извън нормалния диапазон на това, което мозъкът ви би предвидил. Защото, ако практикувате тези неща, които научавате, те стават по-автоматични и тогава мозъкът ви просто използва тези нови преживявания, за да прави различни прогнози за бъдещето“, добавя тя.

Накратко, възможно е да пренастроите емоциите си, за да ви служат по-добре, ако преодолеете мита, че те са извън вашия контрол.

„Не всеки има толкова много контрол, колкото би искал, но всеки има малко повече контрол, отколкото си мисли, че има. Винаги имате на разположение инструменти, за да се излекувате, да действате по различен начин и да се чувствате по различен начин“ заключава Фелдман Барет.

…………………..

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ