Германци откриха, че всеки разговор по мобилен телефон може да се подслушва

Германци откриха, че всеки разговор по мобилен телефон може да се подслушва

Германци откриха, че всеки разговор по мобилен телефон може да се подслушва

Германски специалисти са открили сериозна уязвимост в метода на работа на мобилните мрежи. Благодарение на нея има възможност за безпроблемно подслушване на всеки разговор по мобилен телефон, съобщава в. Washington Post, цитиран от "Дневник".

Уязвимостта важи дори и за най-модерните мобилни мрежи, които използват най-високо ниво на криптиране на информация. Проблемът се състои в SS7 - глобалната мрежа, която позволява на телекомите да прехвърлят разговори, съобщения и други услуги един на друг. Системата е разработена през 80-те години на миналия век и се оказва претрупана с уязвимости и пропуски в сигурността.

Пролуките позволяват на хакерите да използват иначе полезни функции на SS7 за проследяване и подслушване. Ако имат достатъчно познания, хакерите ще могат да локализират хора навсякъде по света, да слушат разговорите им в реално време и да записват криптирани съобщения и разговори, които да се декриптират впоследствие.

"Това е, като да си заключиш входната врата, но задната да я оставиш широко отворена", коментира Тобиас Енгел, един от откривателите на софтуерната пролука. Той е част от Security Research Lab, която по-рано тази година откри сериозен проблем и в метода на работа на USB технологията. Специалистите не са открили доказателства, че досега някой друг е знаел за тези проблеми и се е възползвал от тях. Все пак те не изключват тази възможност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ