До 10 години компютрите ще разсъждават като хората

До 10 години компютрите ще разсъждават като хората

Компютрите ще развият способност да разсъждават като хора в рамките на едно десетилетие и скоро след това ще спрем да ги смятаме за свои приятели, предсказва един от водещите специалисти в областта на изкуствения интелект.

Проф. Джеф Хинтън, който беше нает от Google преди две години за разработването на интелигентна операционна система, казва, че компанията е на крачка от създаването на алгоритъм, способен на логически разсъждения, естествен разговор и дори флирт, пише The Guardian.

Изследователят посочва, че най-голямата търсачка работи върху нов вид алгоритъм, който кодира мисли под формата на последователност от цифри - нещо, което се определя като “мисловни вектори”. Въпреки че разработката е в ранна фаза, той отбелязва, че съществува реална възможност за създаване на по-развита версия на съществуващия софтуер, която ще се доближи до причинно-следствените връзки и логика, присъща на човека.

Идеята, че мислите могат да се уловят и сведат до сухи последователности от цифри е спорна, изтъква Хинтън. “Има много хора, които смятат това за невъзможно и казват, че не можеш да уловиш мисъл по този начин”, добавя той. “Но няма причина да не може. Мисля, че сме в състояние да уловим мисъл чрез вектор”. Ученият вижда бъдеще, в което хората ще разговарят с компютрите си, не само за да извличат информация, но и за забавление.

В последните две години науката постигна значителен напредък в преодоляването на трудностите в сферата на изкуствения интелект,  посочва „Фокус”. Ричард Сочър от Станфордския университет в САЩ наскоро разработи програма, която разпознава човешки чувства. Изследователят обучи софтуера с помощта на 12 хиляди изречения, взети от страница за филмови отзиви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ