Кирилицата изпревари китайските йероглифи в интернет

Кирилицата изпревари китайските йероглифи в интернет

Кирилицата изпревари китайските йероглифи в интернет

Кирилицата е сред трите най-популярни интернет езици. Според проучване на EURid и ЮНЕСКО, по случай предстоящия празник на славянската писменост - 15% от всички домейни в света са именно на кирилица, изпреварвайки китайския език.

„Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица”, коментира г-н Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Според изследване на използването на международни домейни, проведено от EURid и ЮНЕСКО, регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации.

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни „.eu” от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки – и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски и достигат 51% от 1,7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО.

Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1389.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ