Създадоха компютър, който работи с вода (видео)

Инженери от Станфордския университет са създали първия в света компютър, който работи с вода. Машината използва намагнетизирани частици, които преминават през миниатюрна мрежа от канали и според създателите й е в състояние да изпълнява сложни логически операции, пише Gizmag.

С помощта на електромагнитни полета компютърът прецизно изпомпва водни капки с големината на маково семе, които са импрегнирани с магнитни наночастици, в мрежа от пролуки. Теоретично, водните капки в системата могат да изпълнят всеки процес, извършван от конвенционална електронна машина, макар и с по-бавна скорост.

Изследователят Ману Пракаш е прекарал почти десетилетие, обмисляйки идеята за такова устройство - още от времето на дипломирането си. Многото различни компоненти за конструирането на такъв компютър постепенно са придобили форма, включително най-важният от тях - точен часовник, който да управлява логическите процеси. Пракаш е създал въртящо се магнитно поле, което прецизно да синхронизира потока на всички капки и да играе ролята на часовник.

Според учените от Станфорд новият компютър е алтернатива на високоскоростните, сложни, електронни компютри, която пренася логическите процеси във физическия свят. Капковият компютър може да намери приложения в биологията, химията и други природни науки. “Вече разполагаме с дигитални компютри за обработка на информация”, казва Пракаш,цитиран от “Фокус”. “Нашата цел не е да се конкурираме с електронните компютри. Целта ни е да създадем напълно нов клас компютри, които прецизно контролират и обработват материя. Представете си, че когато правите серия от изчисления, не само информацията, но и материята също се обработва алгоритмично”, допълва ученият.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ