58% от PET бутилките в Европа имат втори живот

58% от PET бутилките в Европа имат втори живот

58% от PET бутилките в Европа имат втори живот

PET (ПЕТ) или полиетилентерефталат е единствената пластмаса в света, която позволява една бутилка напълно да бъде рециклирана и отново да се превърне в бутилка. Ето защо тя е и единствената със символа #1 върху опаковката, което я прави лесно разпознаваема и за потребителите, когато искат да си купят например бутилирана вода в рециклируема опаковка

В момента около 58% от бутилките в Европа се рециклират. Това го прави най-рециклираният пластмасов опаковъчен материал. Само тя може да бъде 100% рециклирана, което превръща този универсален материал в пълната противоположност на пластмасите за еднократна употреба.  До 2029 г. поне 9 от 10 PET бутилки ще бъдат събрани за рециклиране.

Възможно е в бъдеще всички бутилки да бъдат произвеждани от рециклиран PET(rPET). За да стане това, е необходимо те да бъдат правилно събирани за рециклиране. Освен че е най-рециклируемата пластмаса в света, тя оставя и по-малък въглероден отпечатък от алтернативите.  PET е материал, одобрен като безопасен за използване при директен контакт с храни в ЕС, от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и от съответните здравни агенции в целия свят. PET е безопасен за употреба и в медицински изделия и лични предпазни средства, използвани от медицинските работници на първа линия. Приложението на PET в продължение на десетилетия при храните, напитките, във фармацевтичния и медицинския сектор е доказателство за безопасността и поливалентността на този материал. Неслучайно 70% от бутилираната вода, газираните безалкохолни напитки, плодовите сокове и разтворимите напитки в момента са опаковани в такива бутилки. Днес PET бутилките са с 40% по-леки, отколкото през 2000 година. По-леките опаковки означават, че се изразходва по-малко гориво за транспортиране, което намалява емисиите на въглерод.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ