Адаптираме се с вятъра на промяната

Адаптираме се с вятъра на промяната

Адаптираме се с вятъра на промяната

Имаме богат опит с разработването, поддържането и подсигуряването на платежни системи, казва изпълнителният директор и съосновател на Codexio Иван Йонков. Той започва професионалния си път преди повече от 12 години като QA в gaming компания. С бързи крачки преминава от страната на програмиста, а няколко години по-късно започва да се занимава активно с образование и изкачва стълбицата от Technical Trainer до Director of Education в най-големия частен образователен център в България.

- Codexio вече 5 години работи на пазара. Как бихте сравнили един работен ден в началото и днес?

- Компанията премина през много турбулентни 5 години. Започнахме като блокчейн студио с двама програмисти. Денят тогава беше доста динамичен и непредвидим. Имало е месеци, в които ден с ден не си приличат. Веднъж може да прекараш цял ден в срещи, а друг в рисуване на бялата дъска, трети пък да си скубеш косите върху почти нерешим проблем. В това има голяма доза чар, а сплотеността на екипа и непрестанните забавления по време на работа и след работния ден допринасят допълнително за постоянно горящия интерес. Пет години по-късно вече имаме екипи от над 30 служители и процеси, които можем да управляваме, и така предвидимостта на деня се увеличи значително. Предизвикателства не липсват и днес както за мениджмънта, така и за отдела по софтуерна разработка. Все още обаче държим забавлението и непрестанното учене да са основната водеща сила за мотивация и успех.

- Електронната търговия е ваша силна страна. Как го доказвате?

- Имаме богат опит с разработването, поддържането и подсигуряването на платежни системи, търговски и борсови инструменти, кредитиране, финансиране и застраховане, платформи за покупко-продажба на стоки, обработка и анализ на огромен обем от данни и работа в облака. Всички тези умения ни помагат да превърнем проблемните точки на нашите партньори и клиенти във възможности. Отскоро се фокусирахме и върху малките търговци и разработваме собствен продукт, който подпомага малките и средните търговци да управляват по-добре бизнеса си, който имат не само онлайн, но и на място.

- Всички търсят програмисти. Как намирате вашите и как помагате на други компании със същата цел?

- Заедно сме в това с всички останали играчи на пазара. Много е важно бизнесът да разбере, че играем заедно, а не в конкуренция. За нас headhunting е мръсна дума. С нас работят главно хора, които са се изчерпали на предходното си работно място и тогава са дошли при нас. Три или четири пъти в годината правим обучителна програма, в която съчетаваме практика и научноизследователска дейност, за да направим една идея по-добри програмисти, които впоследствие да наемем. Подобни обучения и академии разработваме и за наши корпоративни партньори, с които увеличават потенциала си.

- Къде виждате компанията в следващите 5 години?

- Петилетката и плановата икономика не са наш фокус. Адаптираме се с промените в света, които не зависят от нас, и същевременно носим и вятъра на промяната. За един бизнес е важно да е адаптивен и прогресивен. Фокусът ни засега е обучението на нови хора, развиването на сериозна low-code експертиза и навлизането много стабилно на щатския пазар. Може би си пожелаваме в следващите 5 години да сме отворили офис в DACH и/или USA пазарите.

Мартин Добрев. Материалът е част от първия брой на специалното издание на списание „Мениджър“ – Tech Connect.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ