Apple изоставя плана за увеличаване на производството на iPhone 14

Apple изоставя плана за увеличаване на производството на iPhone 14

Apple изоставя плана за увеличаване на производството на iPhone 14

Американският технологичен гигант Apple Inc. се отказва от плановете си да увеличи производството на новите си модели iPhone тази година, след като очакваният скок в търсенето не се материализира, твърдят запознати източници, цитирани от Блумбърг.

Базираната в Купертино, Калифорния компания е инструктирала доставчиците да се откажат от усилията за увеличаване на производството на продуктовата фамилия iPhone 14 с до 6 милиона единици през втората половина на тази година. Вместо това компанията ще се стреми да произведе 90 милиона телефона за този период – приблизително същото ниво, като предходната година и в съответствие с първоначалната прогноза на Apple от това лято, заявиха източниците.

Според някои хора търсенето на по-скъпи модели iPhone 14 Pro е по-голямо, отколкото това на базовите версии. Поне в един случай доставчик на Apple e пренасочил производствения си капацитет от iPhone на по-ниска цена към премиум моделите, добавиха те.

На фона на новината акциите на производителя на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. поевтиняха с 2,23%, а тези на най-големият производител на iPhone на Apple Hon Hai Precision Industry Co. , по-известен като Foxconn  – с 2,69%

В седмиците преди представянето на iPhone 14 Apple повиши прогнозите си за продажби и някои доставчици започнаха да се подготвят за увеличение на поръчките със 7%.

Говорител на Apple е отказал коментар по темата.

Китай - най-големият пазар на смартфони в света, регистрира забавяне на икономическата активност, което засяга както местните производители на мобилни устройства, така продажбите на iPhone. Покупките на серията iPhone 14 през първите три дни на наличност в Китай са с 11% по-малко от предходната генерация iPhone през миналата година, става ясно от бележка на Jefferies

Глобалното търсене на електроника също е потиснато от нарастващата инфлация, страховете от рецесията и проблемите с веригите на доставки, предизвикани от войната в Украйна. Пазарът на смартфони се очаква да се свие с 6,5% тази година до 1,27 милиарда единици, според данни на IDC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ