Ехото на дотком балона отеква на подкрепяния от бума на изкуствения интелект американски фондов пазар

Ехото на дотком балона отеква на подкрепяния от бума на изкуствения интелект американски фондов пазар

Поскъпването на акциите в САЩ, подсилено от вълнението около изкуствения интелект, води до сравнения с дотком балона преди две десетилетия, повдигайки въпроса дали цените отново са извън контрол на фона на оптимизъм относно революционна технология, пише Ройтерс.

Треската около изкуствения интелект, съчетана с устойчива икономика и по-силни печалби, тласна индекса S&P 500 до нови рекорди тази година, като той напредна с над 50% от последното си дъно през октомври 2022 г. Технологичният индекс Nasdaq Composite е нараснал с над 70% от края на 2022 г.

Въпреки че различни показатели показват, че оценките на акциите и изобилието на инвеститорите все още не са достигнали пиковите стойности, наблюдавани в началото на века, приликите са лесни за забелязване. Малка група от големи технологични акции, включително производителя на ИИ чипове Nvidia, се превърнаха в символи на днешния пазар, напомняйки за „Четиримата конника“ от края на 90-те: Cisco, Dell, Microsoft и Intel.

Шеметният възход на акциите на Nvidia, които поскъпнаха с близо 4300% през последните пет години, връща спомените за това как цената на книжата на производителя на мрежово оборудване Cisco скочи с около 4500% за пет години, достигайки до своя пик през 2000 г., според сравнение на BTIG на двете акции.

Оценките също нараснаха, въпреки че много технологични шампиони изглеждат в далеч по-добра финансова форма от своите дотком партньори от края на 90-те и началото на хилядолетието.

Тревогата е, че скокът, управляван отИИ, ще завърши по същия начин като дотком бума - с епичен срив. След почти учетворяване за малко повече от три години, Nasdaq Composite се срина с почти 80% от своя връх през март 2000 г. до октомври 2002 г. S&P 500, който се удвои за подобен откъс от време, се срина с близо 50% през последвалия период.

Докато няколко интернет акции като Amazon в крайна сметка процъфтяха, други никога не се възстановиха.

„Никой не знае точно какво ще се случи с изкуствения интелект“, каза Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute, отбелязвайки същата несигурност относно евентуалните дългосрочни победители.

Напомняйки за дотком балона, секторът на информационните технологии нарасна до 32% от общата пазарна стойност на S&P 500, най-големият процент от 2000 г., когато се повиши до почти 35%, според LSEG Datastream. Само три компании, Microsoft, Apple и Nvidia представляват над 20% от индекса.

Въпреки това, технологичните акции са по-скромно оценени сега, отколкото по време на пика наа дотком балона, търгувайки се при цени които са 31 пъти по-високи от  бъдещата печалба в сравнение с 48 пъти през 2000 г., според Datastream.

Разликата е ясна в оценките на Nvidia и Cisco, ключов доставчик на продукти, поддържащи интернет инфраструктура, чиито акции тепърва ще прескочат върховете си от дотком петриода.

Въпреки че и двете акции се повишиха, Nvidia търгува при цени, които са 40 пъти по-високи от очакваните печалби, в сравнение с нивото от 131 пъти по-висока цена на Cisco, достигнато през март 2000 г., според Datastream.

Анализаторите на Capital Economics също така отбелязват, че сегашното рали се подхранва повече от стабилни перспективи за печалби, а не от нарастващи оценки - знак, че фундаменталните показатели са по-скоро двигател на възхода днес.

Дотком инвеститорите бяха много по-еуфорични по някои показатели. Възходящото настроение в широко следваното проучване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори, достигна 75% през януари 2000 г., само месеци преди пазарът да достигне своя връх. Наскоро той възлизаше на 44,5%, в сравнение с историческата си средна стойност от 37,5%.

Въпреки че балонът с изкуствен интелект не е предизвестен, много инвеститори са предпазливи и изразяват притеснения, че показателите могат да станат още по-разтегнати през следващите месеци, ако растежът в САЩ остане стабилен и технологичните акции продължат да се повишават.

„Има много прилики“, каза Майк О'Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading. „Когато имате балон, обикновено той се корени в... някакво истинско, положително, фундаментално развитие, което стои зад него и което създава онзи ентусиазъм хората да плащат всяка цена за нещата.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ