ЕС започна антитръстово разследване срещу Microsoft заради Teams

ЕС започна антитръстово разследване срещу Microsoft заради Teams

Регулаторите на Европейския съюз стартираха днес антитръстово разследване срещу Microsoft за обединяването на приложението за чат и видеоразговори Teams с други продукти от пакета Office, предаде Си Ен Би Си.

Европейската комисия че тези практики може да представляват антиконкурентно поведение. Това е първото антитръстово разследване на ЕС срещу Microsoft от повече от десетилетие.

„Комисията е загрижена, че Microsoft може да предостави на Teams предимство при разпространение, като не даде на клиентите избор дали да включат или не достъп до този продукт, когато се абонират за техните пакети за производителност. Компанията също така може да е ограничила е ограничил оперативната съвместимост между своите пакети за производителност и конкурентни предложения, “, посочиха в прессъобщение регулаторите на ЕС.

С други думи, ЕС е загрижен, че Microsoft не дава на клиентите избор да не купуват Teams, когато се абонират за продукта Office 365 на компанията. По този начин Microsoft може да възпрепятства други компании да се конкурират в пространството за изпращане съобщения и видеоразговори на работното място.

„Тези практики могат да представляват антиконкурентно обвързване или пакетиране и да попречат на доставчиците на други инструменти за комуникация и сътрудничество да се конкурират“, добави ЕК.

Microsoft 365, известен преди като Office 365, е набор от софтуерни приложения на Microsoft, насочени към работното място, като Word и Excel.

Антитръстовите разследвания нямат самоналожен краен срок за завършване. Ако се установи, че Microsoft нарушава правилата за конкуренция на ЕС, американският технологичен гигант може да бъде изправен пред глоба до 10% от общия си световен годишен оборот.

Притесненията относно Microsoft по отношение на конкурентоспособността бяха повдигнати за първи път през 2020 г., когато съперникът на Teams - Slack подаде жалба до ЕС, в която се твърди, че технологичният гигант незаконно е свързал Teams с доминиращите си пакети за производителност, като Microsoft 365. Slack, който е собственост от Salesforce, каза, че този ход означава, че милиони потребители са били принудени да инсталират Teams без възможността да го премахнат.

 „Ние уважаваме работата на Европейската комисия по този случай и приемаме собствените си отговорности много сериозно. Ще продължим да си сътрудничим с Комисията и ще останем ангажирани с намирането на решения, които ще отговорят на нейните опасения“, каза говорител на Microsof.

За последен път Microsoft беше подложена на антитръстово разследване на ЕС през 2009 г. в подобен случай за бившия й уеб браузър Internet Explorer. ЕС изрази загриженост, че конкуренцията е нарушена от това, че Microsoft обвързва Internet Explorer със своята операционна система Windows. Тогава Microsoft се ангажира да позволи на потребителите на Windows да избират между конкурентни уеб браузъри.

Съвсем наскоро сделката за придобиването на Activision Blizzard от Microsoft срещу 69 милиарда долара попадна под мерника на ЕС на база опасения, че тя може да наруши конкуренцията на пазара за конзолни и облачни игри. В крайна сметка от регулаторите на ЕС одобриха сделката през май.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ