Foxconn се оттегли от проект за съвместно предприятие за чипове в Индия за близо 20 млрд. долара

Foxconn се оттегли от проект за съвместно предприятие за чипове в Индия за близо 20 млрд. долара

Тайванската Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn Technology), най-големият в света производител на електроника и доставчик на Apple, се оттегли от проект за съвместно предприятие на стойност 19,5 милиарда долара с индийския конгломерат Vedanta, който щеше да донесе производството на полупроводници и дисплеи в индийския щат Гуджарат, предаде Си Ен Би Си.

„Foxconn реши, че няма да продължи напред ъс съвместното предприятие с Vedanta“, заявиха от тайванската компания пред медията. Този ход е сериозен удар по амбициите на индийския премиер Нарендра Моди да превърне страната в глобална, високотехнологична производствена мощ.

Foxconn съобщи, че решението е по „взаимно съгласие“, но компанията остава „уверена“ относно полупроводниковите амбиции на Индия. От Vedanta не са отговорили на искане на коментар от медията.

Американските компании, включително Apple, настояват от своите доставчици да диверсифицират веригите си за доставки извън континентален Китай, докато геополитическото и икономическо напрежение нараства. Foxconn направи първа копка на множество заводи в Индия, въпреки че съвместното предприятие с Vedanta за 20 милиарда долара щеше да бъде едно от най-големите.

Правителството на САЩ и големите технологични фирми започнаха открито да идентифицират китайския технологичен напредък и господството в производството като ключова заплаха за националната сигурност. Някои американски корпорации преоценяват китайските операции като част от така наречените усилия за „намаляване на риска“.

Foxconn продължава да изгражда други фабрики в Индия, включително една в Телангана и една в Бенгалуру.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ