Google ще премахне милиарди записи с лични данни на потребителите

Google ще премахне милиарди записи с лични данни на потребителите

Google ще премахне милиарди записи с лични данни на потребителите

Google се съгласи да изтрие милиарди записи на потребителска активност, съдържащи лични данни на повече от 136 милиона жители на САЩ, които използват браузъра Chrome. Според Associated Press компанията е била принудена да направи това заради съдебен иск, в който корпорацията е обвинена в незаконно наблюдение на потребителите.

Колективният иск срещу Google е подаден през юни 2020 г. В края на декември 2023 г. адвокатите, представляващи ищците и корпорацията, обявиха, че са постигнали споразумение, което ще спомогне за уреждането на делото. Ищците, наред с други неща, обвиняват Google, че продължава да следи интернет активността на потребителите, дори когато те са в режим инкогнито.

Съдебният процес за разглеждане на иска по същество все още не е започнал благодарение на усилията на адвокатите на Google, но през август 2023 г. съдия Ивон Гонзалес Роджърс отхвърли молбата на корпорацията за прекратяване на делото. Това задейства началото на преговори между страните. Официално условията на сделката между ответника и ищците могат да бъдат одобрени едва на 30 юли, когато ще се проведе първото изслушване, съобщава AP.

Съгласно условията на споразумението за уреждане на спора Google ще трябва не само да премахне милиарди записи от своите центрове за данни, но и да обясни по-ясно степента на поверителност, с която разполага потребителят, когато използва режим инкогнито. Споразумението включва и други мерки за контрол, целящи да ограничат събирането на лична информация от страна на компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ