Intel се изправя пред най-лошата си година на загуби в бизнеса за производство на чипове

Intel се изправя пред най-лошата си година на загуби в бизнеса за производство на чипове

Intel се изправя пред най-лошата си година на загуби в бизнеса за производство на чипове

Технологичният гигант Intel разкри задълбочаващи се оперативни загуби в своя бизнес за производство на чипове, предаде Ройтерс.

Това е сериозен удар по амбициите на компанията да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Intel съобщи, че производственото звено е генерирало 7 млрд. долара оперативни загуби за 2023 г. Предходната година този бизнес регистрира загуби от 5,2 млрд. долара.

Подразделението също така отчете приходи от 18,9 млрд. долара за 2023 г., което е спад от 31% спрямо 27,49 млрд. долара предходната година.

Акциите на Intel паднаха с 1,3%, след като документите бяха подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

По време на презентация пред инвеститори, главният изпълнителен директор Пат Гелсингър каза, че 2024 г. ще бъде годината на най-лошите оперативни загуби за бизнеса на компанията за производство на чипове и че очаква да прагът на рентабилност да бъде достигнат около 2027 г.

Гелсингър каза, че бизнесът с производство е бил обременен от лоши решения, включително това против използването на машините за екстремното ултравиолетово лъчение (EUV) от нидерландската компания ASML. Въпреки че тези машини могат да струват повече от 150 милиона долара, те са по-рентабилни от по-ранните инструменти за производство на чипове.

Сега Intel премина към използване на EUV машини, които ще покриват все повече и повече производствени нужди, тъй като по-старите машини постепенно се премахват.

„В ерата след EUV виждаме, че сега сме много конкурентни по отношение на цена и производителност“, каза Гелсингер. „А в ерата преди EUV ние имахме много разходи и бяхме неконкурентоспособни.“

Intel планира да похарчи 100 млрд. долара за изграждане или разширяване на фабрики за чипове в четири щата на САЩ. Планът на Intel за трансформация обаче зависи от убеждаването на външни компании да използват нейните производствени услуги, вместо тези на конкуренти като TSMC и Samsung Electronics.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ