Китайски служители на TikTok имат достъп до лични данни на европейски потребители

Китайски служители на TikTok имат достъп до лични данни на европейски потребители

Китайски служители на TikTok имат достъп до лични данни на европейски потребители

TikTok актуализира своята политика за поверителност за европейските потребители, добавяйки разяснение, че личните им данни в приложението могат да бъдат преглеждани от служители в Китай, предаде Си Ен Ен.

Тази информация не е тайна и отговаря на публични коментари на ръководителите на TikTok, но отразява интензивния контрол, пред който е изправена платформата по отношение на своите международни потоци от данни.

Съобщението, което от TikTok заявиха, че има за цел да осигури по-голяма прозрачност, се отнася за потребители в Европейското икономическо пространство, Обединеното кралство и Швейцария.

В допълнение към Китай, данните на TikTok може да се обработват от служители в редица страни, включително Бразилия, Канада, Израел, Япония, Малайзия, Филипините, Сингапур, Южна Корея и САЩ, каза компанията. Достъпът до данните на европейските потребители, добави TikTok, е разрешен за „определени служители в рамките на нашата корпоративна група“.

TikTok също така каза, че достъпът на тези служители се управлява от „стабилен контрол за сигурност“ и се осъществява „чрез методи, които са признати от GDPR“, визирайки основният закон за поверителност на Европейския съюз.

„За да управляваме глобална платформа, предназначена за споделяне на радостно съдържание, ние разчитаме на глобална работна сила, за да гарантираме, че изживяването в TikTok, което получава нашата общност, е последователно, приятно и безопасно“, пише Илейн Фокс, ръководител на поверителността за TikTok в Европа.

В същото време американските политици стават все по-напористи в твърденията си, че китайското правителство може да окаже натиск върху TikTok или неговата компания майка ByteDance да предадат личните данни на потребителите съгласно законите за националната сигурност на страната.

На фона на тези страхове TikTok прекара месеци в преговори с федералното правителство за възможно споразумение за национална сигурност, което би му позволило да продължи да работи в Съединените щати. TikTok също мигрира потребителски данни от САЩ от собствени сървъри в САЩ и Сингапур към облачни сървъри, хоствани от Oracle.

Но това не смекчи критиките, че потребителските данни все още могат да бъдат достъпни от базирани в Китай лица, подчинени на законите за сигурност на тази страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ