Meta съкращава повече от 11 хил. служители

Meta съкращава повече от 11 хил. служители

Meta съкращава повече от 11 хил. служители

Американският технологичен гигант Meta ще съкрати 13% от своя персонал, което се равнява на повече от 11 хил. души, става ясно от писмо на изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг до служителите в сряда, предава Си Ен Би Си.

„Днес споделям някои от най-трудните промени, които сме правили в историята на Meta“, пише Зукърбърг в писмото. „Реших да намаля размера на нашия екип с около 13% и да освободя повече от 11 000 от нашите талантливи служители. Ние също така предприемаме редица допълнителни стъпки, за да станем по-икономична и по-ефективна компания, като съкращаваме дискреционните разходи и удължаваме замразяването на наемането на нови служители до първото тримесечие.”

Съкращенията идват на фона на труден момент за компанията майка на Facebook, коятов края на октомври предостави разочароващи прогнози за предстоящите си печалби за четвъртото тримесечие, които изплашиха инвеститорите и накараха акциите й да потънат с близо 20%.

Инвеститорите са загрижени за нарастващите разходи на Meta, които са скочили с 19% на годишна база през третото тримесечие до 22,1 милиарда долара. Общите продажби на компанията са намалели с 4% до 27,71 млрд. долара през тримесечието, докато оперативните й приходи са спаднали с 46% спрямо предходната година до 5,66 млрд. долара

„Искам да поема отговорност за тези решения и за това как стигнахме дотук. Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите“ пише Зукърбърг в писмото.

Той коментира, че Meta прави съкращения във всяка организация, но че набирането на персонал ще бъде непропорционално засегнато, тъй като компанията планира да наеме по-малко хора през 2023 г.

„Това е тъжен момент и няма начин да го заобиколим. На тези, които си тръгват, искам отново да благодаря за всичко, което вложиха в това място“, добави той.

Засегнатите служители ще получат обезщетение, равняващо се на 16 седмици плюс две допълнителни седмици за всяка прослужена година, каза Зукърбърг.

Meta инвестира сериозно в т.нар. метавселената - дигитален свят, който е достъпен чрез очила за виртуална реалност и разширена реалност. Този сериозен залог е струвал на Meta 9,4 милиарда долара от началото на 2022 г. и компанията очаква, че загубите „ще нараснат значително през годината“.

Зукърбърг каза по време на разговор с анализатори като част от финансовия отчет на компаният аза третото тримесечие, че Meta планира да „фокусира инвестиции върху малък брой области с висок приоритет на растеж“ през следващата година.

„Това означава, че някои екипи ще растат значително, но повечето други екип ще останат на същото ниво или ще се свият през следващата година. Като цяло очакваме да приключим 2023 г. или с приблизително същия размер персонал, или ще бъдем по-малка организация, отколкото сме днес“, добави той.

Към края на септември Meta имаше повече от 87 хил. служители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ