Международен екип създаде робота Терминатор с жива кожа

Международен екип създаде робота Терминатор с жива кожа

Международен екип създаде робота Терминатор с жива кожа

Международен екип от изследователи създаде биокибернетична система от изкуствен ендоскелет и жива външна обвивка. В работата си те се вдъхновяват от известния Терминатор – робот с външно покритие, което имитира човешка кожа. В прочутия филм, това покритие е от жива тъкан, има способността да се регенерира, но най-важното е, че служи като сензорна система за робота и е източник на данни за това, което се случва около него.

Истинската човешка кожа не е подходяща за такива цели, тя е твърде сложна и много уязвима. В допълнение, тежките поражения по него не се лекуват. По време на активна употреба на робота това покритие ще бъде за еднократна употреба, което противоречи на основната идея. Затова учените замениха стандартната кожа с гъба от вида Ganoderma sessile, която е изключително непретенциозна към условията на растеж. В експеримента, мобилен модел на Терминатора с височина 7 см, след прилагане на хранителната маса и проби от гъбата, беше напълно покрит с нейната прорастла биомаса в рамките на 5 дни. Изселдователите я оформиха в роботизирана външна обвивка и наблюдаваха нейния растеж. Това покритие е чувствително към промените в осветлението и докосването - тоест на негова основа можете да бъде създадена истинска сензорна система.

Гъбичната маса предпазва електронните и метални компоненти вътре от външни фактори. Тя много бързо запълва щетите в структурата си, празнините във външния слой са покрити с гъбична маса. Такова покритие може да се използва в широка гама оборудване в откират среда, както и за терморегулация на сгради. Възможно е също на същия принцип да бъдат създадени специални дрехи или скафандри за хора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ