Технологии

Най-ценната европейска технологична компания опитва да избегне „войната за чипове“ между САЩ и Китай

Най-ценната европейска технологична компания опитва да избегне „войната за чипове“ между САЩ и Китай

Най-ценната европейска технологична компания опитва да избегне „войната за чипове“ между САЩ и Китай

Докато САЩ ескалират кампанията си за подкопаване на китайската полупроводникова индустрия, Европа опитва, с известен успех, да избегне сценарий, в който се превръща в косвена жертва, пишат Джулиън Дойч и Кейган Кох з Блумбърг.

В центъра на тези опитите е ASML – нидерландската компания, която е лидер в пазар на литографски машини, използвани за производството на полупроводници. В момента ASML е най-ценната технологична компания в Европа с пазарна капитализация от около 174 млрд. долара. Машините на ASML са сред малкото, които са способни да произвеждат полупроводници от среден клас, а компанията е на практика монополист при  оборудването, необходимо за производството на най-модерните чипове. Това поставя ASML в центъра на вниманието на политиците в Европа, САЩ и Китай.

ASML никога не е продавал своите машини за Екстремната ултравиолетова литография (EUV) на китайски клиенти. Сега администрацията на Байдън, като част от усилията си да попречи на Китай да развие способността да произвежда усъвършенствани полупроводници, се опитва да накара нидерландското правителство да задържи по-старите машини на ASML за дълбока ултравиолетова литография, или DUV, които могат да се използват в комбинация с друга технология за създаване на усъвършенствани чипове.

Европейската комисия, както и нидерландското и германското правителство, са предприели координирана лобистка кампания, за да се противопоставят на ограниченията върху ключова европейска компания, докато американските й конкуренти продължават да правят бизнес с китайски компании, твърдят запознати източници, цитирани от Блумбърг. Според тя подобни ограничения вече са безсмислени, като се има предвид, че ASML, която миналата година генерира 15% от приходите си в Китай, вече е продала много от тези машини на китайски компании.

Когато в началото на октомври САЩ въведоха нови по-строги ограничения срещу правенето на бизнес в Китай, те дойдоха като облекчение за ASML и неговите политически поддръжници. ASML не беше засегната пряко от новите ограничения, но направи по-трудно за нейните конкуренти в САЩ, като Applied Materials Inc. и Lam Research Corp., да продават усъвършенствано оборудване за чипове в Китай. И двете компании предупредиха инвеститорите, че новите ограничения ще повлияят значително на финансовите им резултати.

Министерството на търговията на САЩ, което отговаря за по-голямата част от създаването и прилагането на новите правила, не коментира директно конкретни компании или своите преговори с други правителства. ASML не е американска компания, което ограничава властта на САЩ върху нейните операции. Тя обаче използва части, произведени в САЩ, което дава на Вашингтон известна степен на влияние. В миналото контролът върху износа се е прилагал за продукти, когато най-малко 25% от техните компоненти са с произход от САЩ. Но висши американски служители сега казват, че продукти, които съдържат американски компоненти или интелектуална собственост, могат да бъдат подложени на процеса на одобрение за износ от Вашингтон. Такова широко тълкуване на правилата би било оставило малко възможности за заобикаляне от компании като ASML.

Европейците се страхуваха, че новата политика на САЩ ще включва разпоредби, засягащи DUV. Главният изпълнителен директор на ASM Петер Венинк, посочи в изявление, придружаващо тримесечните печалби на компанията на 19 октомври, че първоначалната му оценка е, че новите ограничения не се прилагат за продуктите на ASML, изпратени извън Нидерландия.

Роджър Дасен, който е главен финансов директор на компанията, коментира, че прякото въздействие на мерките е доста ограничено, благодарение на „факта, че сме европейска компания използваща ограничено количество американски технологии“.

И въпреки това ASML вече е видялa непрякото въздействие на новите ограничения на администрацията на Байдън. Акциите на компанията паднаха с цели 19% в дните след съобщението от 7 октомври, въпреки че частично се възстановиха, след като фирмата отчете добри печалби за последното тримесечие.

ASML също така каза на всички свои американски служители да спрат да обслужват и поддържат клиенти в Китай, докато фирмата оценява новите правила. Компанията се нуждае от лицензи, ако иска да изнася определени продукти, които включват американски компоненти, за китайски клиенти.

Имайки предвид всичко това, САЩ рискуват да влязат в конфронтация с Европа, ако решат да продължат напред с нови ограничения върху износа на DUV машини. Не е ясно какъв шанс имат американците да убедят нидерландските си колеги да наложат допълнителни ограничения върху продажбите на DUV, но няма съмнение, че трансатлантически съюзницивсе още не са на една и съща страница по темата. Китай е третият по големина търговски партньор на Холандия след Германия и Белгия.

Макар че най-лошите страхове на ASML може да не са се реализирали с последните ходове на САЩ, това не означава, че компанията няма да бъде засегната от по-нататъшни ескалации на конфликта между Вашингтон и Пекин. Ако САЩ се стремят да засилят натиска върху възможностите на своя противник за производство на чипове, водещият световен доставчик на оборудване за производство на чипове остава логична цел.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред