Samsung ще инвестира стотици милиарди в мегацентър за полупроводници в Южна Корея

Samsung ще инвестира стотици милиарди в мегацентър за полупроводници в Южна Корея

Технологичният гигант Samsung планира да инвестира около 300 трилиона корейски вона (230 млрд. щатски долара) за 20 години в рамките на правителствения план за разработване на мегацентър за полупроводници в страната, предава Би Би Си.

Инвестицията ще бъде насочена към изграждането на пет фабрики за чипове, каза фирмата пред британската медия.

Samsung е най-големият производител в света на чипове с памет, смартфони и телевизори.

Според правителствения план на компаниите във високотехнологичните индустрии ще бъдат предложени редица стимули, включително разширени данъчни облекчения и инфраструктурна подкрепа.

„Мегаклъстерът ще бъде ключовата база на нашата полупроводникова екосистема“, коментира Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Южна Корея в изявление в сряда.

От ведомството заявиха, че планира да осигури около 550 трлн. вона в инвестиции в частния сектор и „да постигне скок като водеща страна в средата на ожесточената глобална конкуренция над напредналите индустрии“.

Ходът на Южна Корея идва в момент, когато „големите играчи увеличават усилията си за стимулиране на производството на полупроводници на местна почва“, каза пред Би Би Си Пол Триоло от глобалната консултантска фирма Albright Stonebridge Group.

Полупроводниците, които захранват всичко - от мобилни телефони до военно оборудване, са в центъра на мащабен спор между САЩ и Китай.

През октомври Вашингтон обяви, че ще изисква лицензи за компании, които изнасят чипове за Китай, използвайки американски инструменти или софтуер, независимо къде по света са произведени.

Миналата седмица Нидерландия заяви, че също така планира да наложи ограничения върху износа на своите „най-модерни“ технологии за микрочипове, за да защити националната сигурност.

Приблизително по същото време министерството на търговията на Южна Корея изрази загриженост относно политиката на САЩ по отношение на полупроводниците.

Министерството каза, че Законът за чиповете „може да задълбочи бизнес несигурността, да наруши правата на управление и технологии на компаниите, както и да направи Съединените щати по-малко привлекателни като вариант за инвестиции“.

Китай често е наричал САЩ „технологична хегемония“ в отговор на контрола върху износа, наложен от Вашингтон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ