Samsungn и ASML ще инвестират 760 млн. долара в завод за чипове в Южна Корея

Samsungn и ASML ще инвестират 760 млн. долара в завод за чипове в Южна Корея

Samsungn и ASML ще инвестират 760 млн. долара в завод за чипове в Южна Корея

Нидерландският доставчик на оборудване за производство на чипове ASML ще инвестира съвместно с южнокорейския производител на чипове Samsung Electronics 1 трлн. южнокорейски вона (760 млн. щатски долара) за изграждането на завод, който разработва авангардни технологии за обработка на полупроводници в Южна Корея, предаде Си Ен Би Си.

Съобщението дойде в момент, когато президентът на Южна Корея Юн Сук-йол е на четиридневно посещение в Нидерландия, в рамките на което ще опита да изгради „полупроводников съюз“ между двете страни.

ASML е единственият в света производител на машини за екстремната ултравиолетова литография (EUV), които са необходими за производството на най-модерните чипове като тези в най-новите Apple iPhone, които се произвеждат от тайванската TSMC.

„Технологичните иновации, водени от ASML, се превръщат в мощна движеща сила на Четвъртата индустриална революция по целия свят, а нидерландските полупроводникови компании като ASML и ASM изграждат нови съоръжения за производство, научноизследователска и развойна дейност и обучение на таланти в Корея“, съобщи офисът на президента на Южна Корея.

Юн посети централата на ASML във вторник с крал Вилем-Александър от Нидерландия и обиколи производствения обект на следващо поколение EUV машини.

„Повратна точка“ за връзките между Южна Корея и Холандия

Samsung е най-големият производител в света на чипове с динамична памет с произволен достъп (DRAM), които се използват в потребителски устройства като смартфони и компютри. Южнокорейските производители на чипове разчитат на EUV машините на ASML, за да произвеждат по-бързи и по-ефективни чипове от конкурентите.

В изявлението се казва още, че ASML ще си сътрудничи с южнокорейския гигант за чипове SK Hynix, вторият по големина производител на DRAM чипове в света, за намаляване на потреблението на енергия и разходите за EUV чрез технология за рециклиране на водороден газ.

Преди посещението си в Нидерландия, Юн каза пред Франс прес че полупроводниците са „основната опора на корейско-нидерландското сътрудничество“.

„Нидерландия е дом на ASML, която произвежда литографско оборудване, използвано за създаване полупроводници, и години наред двете страни работят заедно „по образцов начин“, каза президентът тогава.

„Това ще отбележи решаваща повратна точка за корейско-нидерландския полупроводников алианс.“

Той каза, че това посещение в Нидерландия ще помогне на двете страни „да създадат добре организирана институционална рамка, която интензивно ще се занимава с глобалните вериги за доставки на полупроводници“, дори когато полупроводниците се очертават като стратегически активи и геополитическите рискове около глобалните вериги за доставки нарастват.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ