САЩ заплашват TikTok със забрана, ако няма промяна в собствеността

САЩ заплашват TikTok със забрана, ако няма промяна в собствеността

САЩ заплашват TikTok със забрана, ако няма промяна в собствеността

Американското правителство заплашва TikTok със забрана в страната, ако платформата за споделяне на кратки видеа не бъде отделена от китайската си компания майка, предаде Би Би Си.

Според администрация във Вашингтон приложението, което е собственост на китайската компания ByteDance, е заплаха за националната сигурност, тъй като събира данни от милиони американски потребители, които прави достъпни за правителството на Китай. Компанията отрича да има връзки с управляващата Китайска комунистическа партия.

Искане за промяна на собствеността, съобщено за първи път от „Уолстрийт джърнъл“, е било потвърдено от TikTok за Би Би Си.

Компанията каза, че принудителната продажба няма да промени потоците от данни или достъпа до тях.

Белият дом все още не е отговорил на искане на Би Би Си за коментар.

Години наред американски официални лица изразяват опасения, че данните от популярното приложение могат да попаднат в ръцете на китайското правителство.

Според „Уолстрийт джрънъл“, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска ByteDance да се освободи от TikTok, за да създаде ясно раздяла с Китай.

Вестникът съобщи, че Комисията за чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS), която наблюдава рисковете за националната сигурност, единодушно е препоръчала ByteDance да се откаже от TikTok.

Говорител на TikTok каза, че не оспорва информацията, публикувана в изданието, и потвърди, че е бил потърсен от CFIUS.

Говорителят обаче каза, че информацията е преувеличена и не е ясно какво на практика ще се постигне с продажбата.

„Ако целта е защита на националната сигурност, продажбата не решава проблема: промяната в собствеността няма да наложи никакви нови ограничения върху потоците от данни или достъпа.“ каза говорителят.

„Най-добрият начин за справяне с опасенията за националната сигурност е чрез прозрачната, базирана в САЩ, защита на американските потребителски данни и системи“, добави той.

За забрана на TikTok се заговори за първи път през 2020 г. по време на управлението на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Администрацията на Байдън обаче продължи да оказва натиск върху социалната мрежа.

TikTok събира огромни количества данни за своите потребители, подобно на Instagram и Twitter.

Той може да взема биометрични данни от потребителите и има достъп до данни за местоположението. Опасенията във Вашингтон са, че информацията може да бъде предадена на китайското правителство.

TikTok казва, че е положил усилия да премести всички базирани в САЩ данни в сървъри в страната като част от инициатива, която нарича Project Texas.

Компанията е казала пред Би Би Си, че все още планира да продължи с този план.

Развитието идва седмица, след като в Сената беше представено ново законодателство, което ще разшири правомощията на президента да забрани TikTok в цялата страна.

Няколко страни вече забраниха използването на TikTok на служебните устройства на правителствените служители.

Ограничителният закон ще позволи на Министерството на търговията на САЩ да обяви свързаните с чужбина компании за риск за националната сигурност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ