Технологии

Съзвездие от малки сателити осигурява Netflix и YouTube на 10 000 м над Земята

Съзвездие от малки сателити осигурява Netflix и YouTube на 10 000 м над Земята

Съзвездие от малки сателити осигурява Netflix и YouTube на 10 000 м над Земята

Американската компания SpaceX възнамерява да смае света, като демонстрира, че сателитната ѝ система Starlink може да пуска Netflix и YouTube дори на 10 км над Земята. Наскоро компанията е провела демопрезентация за представители на медиите на самолет на първия ѝ корпоративен клиент от авиацията – регионалният превозвач JSX, предава Bloomberg.

Краткото пътуване от Бърбанк до Сан Хосе, Калифорния, маркира началото на усилията на предприемача Илон Мъск да навлезе на пазара на предоставяне на интернет достъп по време на полетите, на който Intelsat и Viasat Inc. вече обслужват хиляди самолети. 

Starlink, част от Space Exploration Technologies Corp. на Мъск, предоставя широколентов интернет достъп благодарение на съзвездие от малки сателити, летящи в ниска орбита, а собственикът ѝ Илон Мъск обяви вчер в профила си в Twitter, че сред поредното изстрелване на порция сателити, сателитната интернет мрежа е достъпна на всеки земен континент.

По-ниско летящите спътници обикалят планетата за 90-120 минути. Това е отклонение от установената практика да се използват няколко мощни космически апарата на по-високи и по-бавни орбити. Предимство на Starlink е, че сигналите му пристигат по-бързо.  Това е предимство за основната дейност на компанията - предоставяне на широколентови услуги предимно на селски домакинства в слабо населени райони.

Starlink е изстреляла повече от 3 хил. сателита и обслужва над 400 хил. абонати. Недостатъкът на технологията на Мъск обаче е, че малките сателити имат по-малък капацитет и може да се окаже трудно да отговорят на нуждите на големите самолети в претъпканото небе. Десетки самолети се струпват в пътническите центрове, като всеки самолет превозва 100 или повече свързани пътници. Докато сателитите обикалят земното кълбо, само няколко от тях могат да обслужват район като Атланта и нейното натоварено летище, което повдига въпроси относно капацитета, заяви анализаторската компания B. Riley Financial в бележка от миналата година. Според SpaceX, прогнозите подценяват колко бързо се развива системата.

Регулаторните органи на САЩ наскоро споменаха „все още развиващата се технология" на Starlink, когато отказаха на компанията щатска субсидия в размер на 866 млн. долара. Starlink твърди, че може да обслужва самолети с всякакви размери, и цитира споразумение с компанията майка на Hawaiian Airlines за обслужване на големи самолети Airbus и Boeing.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ