Швейцария разработва първата в света подземна система за превоз на стоки

Швейцария разработва първата в света подземна система за превоз на стоки

Швейцария разработва първата в света подземна система за превоз на стоки

Швейцарското правителство активно приема нови законопроекти, които ще позволят на компания под името Cargo Sous Terrain, да започне изграждането на първата в света подземна автоматизирана транспортна система. Ако всичко върви според плановете, до 2031 г. товарите ще започнат да преминават през първия 70-километров тунел. По неговото протежение ще има 10 междинни станции, оборудвани с асансьори, които доставят товари от повърхността на земята и на повърхността на земята.

Идеята на Cargo Sous Terrain е да създаде напълно автоматична система за подземен товарен транспорт, която може да превозва до 40 процента от целия товарен трафик. И за разлика от други подобни проекти, по-специално Hyperloop-TT Hyperport, проектът Cargo Sous Terrain изглежда по-малко технологично сложен и по-лесно осъществим.

Тунелът на транспортната система ще бъде с диаметър 6 метра. На плрощта му ще бъдат организирани три ленти за движение, по които ще се движат транспортни капсули със скорост 30 километра в час, способни да поемат на борда си един или два стандартни палета с товар. Някои от капсулите ще бъдат оборудвани с хладилник и ще се използват за доставка на прясна храна. Електродвигатели, хладилни агрегати и друго оборудване ще получават енергия безжично от индукционни линии, положени под повърхността на пътното платно.

Капсулите ще се товарят и разтоварват в наземни логистични станции и ще се спускат в тунелите с помощта на асансьори. Външните ленти ще бъдат еднопосочни и основни, докато централната лента ще се използва в двете посоки в случай на опасност от задръствания или за поемане на капсули, които чакат асансьор за повърхността. Предварителните оценки, съставени от Cargo Sous Terrain, показват, че изграждането на първия участък, свързващ Цюрих и Херкинген, ще изисква около три милиарда щатски долара. Сега компанията е събрала част от необходимото финансиране и е получила одобрение от швейцарското правителство да започне работа по проектиране, което включва избор на местоположението на първите 10 станции на транспортната система.

Когато бъде завършена, транспортната система ще обхваща около 500 километра от Женева до Сан Гален, с кратки вторични участъци до Базел, Люцерн и Тун. Освен превоза на значителни количества товари под земята, транспортната система Cargo Sous Terrain е проектирана да минимизира въздействието върху околната среда и неудобствата за местните жители. Работата на системата ще бъде практически невидима за обикновените хора, системата няма да издава почти никакъв шум и ще работи основно на енергия от възобновяеми източници. Cargo Sous Terrain няма никакви планове за организиране на превоз на пътници, което значително опростява много неща от правно естество.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ