Привличаме руски и украински туристи с визови облекчения

Привличаме руски и украински туристи с визови облекчения

Страната ни ще въведе редица визови ограничения за гражданите на Русия и Украйна с цел да стимулира туризма. „Няма основание да смятаме, че през предстоящия летен сезон ще има отлив на руски туристи от България. Разчитаме страната ни да привлече и повече украински.“ Това заяви министър Кристиан Вигенин в Бургас, където се срещна с представители на туристическия бранш.

Външният министър обясни, че на консулските ни служби са дадени указания за по-лесното и бързо издаване на визи за туристическите пътувания на граждани от Руската федерация, Беларус, Молдова и Украйна, както и от Република Турция.

„Преустановена е практиката на целенасочено пренасочване на туристи към изнесените визови центрове, която досега е оскъпявала и забавяла процедурата“, заяви Вигенин.

Външният министър отбеляза и факта, че чуждите граждани, които вече са посещавали страната ни с цел туризъм и са използвали правомерно предишните си визи, могат да се завърнат в България много по-лесно.

„Нещо, което касае пряко Бургас – руските граждани със собственост тук ще могат многократно да се завръщат със семействата си. Създаден е и механизъм, който да насърчава новите кандидати за визи да кандидатстват и за дългосрочни – с цел да се връщат през следващите зимни и летни туристически сезони“, добави Вигенин.

Относно броя на издадените визи той отбеляза, че макар през първите два месеца да е имало спад спрямо 2013 г., към момента вече има подобрение.

„Протича анализ на данните, които получаваме от Украйна. Икономическата ситуацията в страната се влошава, но се надяваме отливът на туристи от Крим да ги изпрати в България“, заяви той. „Заедно с Министерство на икономиката и енергетиката усърдно работим за рекламата на българския туризъм и съм по-скоро оптимист“, обясни външният министър.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ