Назначавайте хора, които не са съгласни с вас

Назначавайте хора, които не са съгласни с вас

Назначавайте хора, които не са съгласни с вас

„Не искам хора, които постоянно се съгласяват с мен. Искам всеки да казва истината, независимо дали това ще му струва работата”. Тази реплика е на холивудския продуцент Самюел Голдуин, не всички мениджъри обаче са като него. Някои предпочитат да се обграждат с хора, които споделят всичките им виждания. А пък и не всички служители са склонни да са несъгласни с шефа, при положение, че това може да им струва работата. Важно е да се намери златната среда.

Едно е сигурно обаче - различините мнения раждат истинските отговори и за бизнеса, пише Harvard Business Review. Успешните компании на пазара доказват това твърдение. Всички мениджъри, които приемат различно мнение от тяхното, са достатъчно умни, за да знаят, че не разполагат с всички отговори за бизнеса си. Има поне няколко причини, заради които да търсите и назначавате хора, които имат различно мнение от вашето и са готови да го изразят.

От мениджърска позиция лидерството е желание да се направи това, което е добро за целия екип. А всеки екип се нуждае от хора, които могат да отстояват идеите си. Това изисква силен гръбнак. С такъв човек в екипа ще сте сигурни, че той ще отстоява компанията по най-добрия начин пред чужди хора.

Когато някой е несъгласен с вас и не се страхува да го показва, явно става въпрос за амбициозна личност. В стремежа си за развитие тези хора обикновено не са само контра, а се опитват да направят позитивна разлика за компанията в дългосрочен план.

„Несъгласните” са хора, които са способни да доведат делата си до край въпреки пречките. Вгледайте се автобиографията им - обикновено те са направили постиженията си по време на конкурс, в ситуация на ограничени ресирси или при промяна на организацията, за която са работили. Това са все индикатори, че умеят да мислят и действат в трудна обстановка и се справят сами.

Това да наемете някой, който е срещу идеите ви, не означава, че ще работите с някой, който е срещу вас. Да имате силна опозиция е знак за добър мениджмънт. Различното мнение не е признак на слабост, то показва сила на характера и способността да се мисли и действа стратегически. Когато окуражавате и други да изразят противоположни мнения, давате възможност на организацията да бъде по-адаптивна и по-гъвкава. Това ще ви помогне да вземете по-добри мениджърски решения.

Не забравяйте обаче, че не е достатъчно някой да не е съгласен с вас. Несъгласието трябва да е подкрепено с алтернативни идеи за решаване на проблема. Добрите идеи, които са в противоречие с идеите на шефа, трябва да са внимателно обмислени, подкрепени от данни и издържани от гледна точка на това, което е най-добре за заинтересованите страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ