По заповедите ще ги познаете

По заповедите ще ги познаете

По заповедите ще ги познаете

Няма значение дали сте мениджър или редови служител - много е важно да си дадете сметка в каква компания работите, за да можете правилно да я ръководите или да изпълнявате задълженията си.

Има четири вида компании според начина им на управление: по указания, по цели, по проекти и по ценности.

Ако компанията се управлява по указания, значи шефът дава нареждения, служителите ги изпълняват. Колкото по-ясни и конкретни са заповедите, толкова по-добре ще бъде свършена работа. Така че ако сте мениджър, обяснявайте подробно. Ако сте служител, питайте, докато разберете.

При втората система на управление се задава по-дългосрочна цел. Предполага се, че служителят разбира какво се иска от него и има познания, за да го изпълни. В този случай са нужни по-висока квалификация, интелигентност и отговорност. 

Проектното управление означава, че служителите са в състояние да планират и завършат цял процес, като работят колективно.

Най-висшата форма на управление е по ценности. Това означава, че хората в компанията разбират и споделят общи ценности и визия, сами си поставят задачи и цели, съставят проекти и ги изпълняват.

Ако в първите три системи е важно служителите да бъдат мотивирани, в четвъртата система на управление от изключително значение е самомотивацията. Хората са оставени до голяма степен на собствените си виждания, квалификация, талант, съзнание, съвест. Ако мениджърът непрекъснато ще ги контролира, подтиква и инструктира, то системата на управление не е тази.   

Разбира се, в практиката няма съвсем чисти системи като в теорията, често се кръстосват елементи от различни системи, но е важно да се оцени кои преобладават.

Ако сте мениджър и иска да управлявате по система от ценности, има две условия, които трябва да изпълните.

Първо, трябва да формулирате ясно ценностите и принципите, на които ще се опира компанията ви. Това отнема много време, иска много мислене, четене на списания и книги за мениджъри. Може да помагат консултанти, но не се надявайте, че някой друг ще свърши работата ви. По принцип вашата задача на мениджър е точно това - да формулирате ценности, принципи, стратегии за развитие, визии, а не да се занимавате с управление на текущата работа.

От ключово значение е да разберете правилно и второто условие за успех на управлението, построено на ценностите - хората, които са способни на самоорганизация, струват скъпо. Няма как да ги привлечете, ако не им плащате според квалификацията, способностите, чувството за отговорност. Ако опитате иначе, по-добре не се захващайте - провалът е сигурен.

Има и две психологически особености, за които трябва да си дадете сметка - самият вие способен ли сте да издържите управление, базирано на ценности. Ако по природа сте склонни непрекъснато да давате указания и да контролирате, значи тази система не ви подхожда.

Освен това трябва ясно да си дадете сметка, че хората ще правят и грешки. Ако не сте готови да ги посрещнете без гняв, значи наистина не се захващайте.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ