Съветите на един генерал, които всички лидери трябва да запомнят

Съветите на един генерал, които всички лидери трябва да запомнят

Добри и мъдри лидери има, разбира се, не само в бизнеса. Бизнесмените и бизнесдамите обаче може и трябва да се поучат и от опита на хора от други сфери. Един такъв човек е легендарният американски морски пехотинец генерал Джеймс Матис – бившият ръководител на Централното командване на САЩ. Той ръководи войски в продължение на цели 40 години.

На конференция, проведена в Калифорнийския университет, Бъркли, генералът сподели какъв съвед би дал на един млад лейтенант, който идва да служи в неговата част. Въпреки че такъв човек би имал диплома от университет, би бил селектиран сред много кандидати и със сигурност е преминал през най-сериозната възможна подготовка, той все пак би бил новак в редиците на пехотинците.

„Бих дал на такъв човек да разбере много ясно, че първото нещо, което трябва да направи, е да поговори с прекия си ръководител, за да разбере за каква ситуация се подготвя тяхната част”, съветва военният лидер. „Той трябва да разбере къде са били всички преди това, накъде отиват и да научи какво иска от него неговият командир.”

Основната препоръка се свежда до следното, смята ген. Матис: „Възприемете всички данни, цялата информация, а чак след това вземайте собствените си решения!”

С други думи, съветът му е следният – лидерите и мениджърите трябва да влизат в новите си организации с отворен ум. Те трябва на първо място да слушат и да научат всичко за начина, по който работи фирмата и колегите им. Чак след това новопостъпилият трябва да използва наученото, за да прецени как да се развие и да напредне в кариерата и в редиците на компанията.

Да завоюваш сърцата и умовете е не по-малко важно.

„Трябва да спечелите не само доверието и уважението на младите си подчинени, но и обичта им. Защото когато започнат да обстрелват вашата част, това, което спира войниците да избягат, е вярата им един в друг и чувството, че не могат да предадат другарите си”, споделя генералът.

„Обичта не е същото като да бъдеш популярен сред връстниците си, но... това е връзката, която държи всички заедно.”

Да, военният говори от собствен опит – за войската, за ситуации, в които никой бизнесмен няма да попадне в буквалния смисъл. Но не е ли битката за място на пазара своеобразна война? Не е ли ръководенето на екип близко до това да водиш войници към една обща кауза? Към цел, в името на която всички трябва да се обединят и да поставят на първо място общите, а чак след това личните си интереси? Именно затова думите на генерал Джеймс Матис трябва да бъдат чути от всеки лидер във всяка организация.

Chron.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ