Съмнявай се в себе си и ще успееш!

Съмнявай се в себе си и ще успееш!

Не е лесно човек да разгърне целия си потенциал. Има толкова много неща, които ти пречат: шефове, които не те оценяват, досадни проекти, икиномики, където възможностите за работа са твърде оскъдни. Но умните, талантливи хора рядко осъзнават, че едно от най-трудните препятствия, което те ще трябва да преодолеят, се намира вътре в тях.

Хората със способности над средното ниво– такива, които ние припознаваме, като особено умни, креативни и мъдри, често гледат на себе си по много по-различен начин. Надарените деца растат по-уязвими и по-малко уверени, въпреки, че би следвало да е точно обратното.

Още в детството си те са по-склонни да се обвиняват за неуспех при изпълнение на трудни задачи, много по-склонни са да мислят, че имат липса на способности. Най-способните хора обикновено имат тенденцията да омаломажават собствените си постижения. Понякога тази силна самокритичност се дължи на факта, че те самите знаят, че могат много повече от това, което са постигнали до момента.

Колко често ви се е случвало да избягвате предизвикателства и да търсите безопасното, придържайки се към целите, които знаете, че ще бъде лесно да постигнете? Има ли неща, за които сте решили отдавна, че никога няма да бъдете добър в тях? Умения, които сте вярвали, че никога няма да притежавате? Случвало ли ви се е да не се нагърбвате с нещо, защото знаете, че няма да може да го доведете докрай?

 Ако списъкът е дълъг, вие вероятно вие никога няма да успеете. Успешните хора може и да имат съмнения в себе си, да са недоволни от резултатите, но те не се отказват. Те не са на мнението, че способностите им са вродени и непроменяеми. Способностите се развиват. Хората, които са по-неуверени в себе си, полагат двойно повече усилия, за да се развият и да постигнат до желаните от тях резултати.

Това им дава и двойно по-голям шанс да успеят. Те растат с мисълта, че трябва да дават всичко от себе си, за да осъществят целите си. Докато се чудите дали бихте се справили, вие продължавате да изграждате недоверие и слабост в себе си. Успешните хора не вярват докрай в себе си, но са по-активни в това да трупат опит и да го използват. Активността не е гаранция за успех. Тя обаче е гарант за придобиването на нови умения и качества, за преминаването през различни грешки, чието правилно тълкуване може да е от полза в бъдещето.

Затова неувереността може и да е лошо качество, но съчетана с достатъчно работа и упоритост тя може да доведе до грандиозни резултати. 

Хейди Грант Халвърсън за Haravard Business Review 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ