Признаците, които показват, че шефът ви се готви да ви уволни

Признаците, които показват, че шефът ви се готви да ви уволни

Признаците, които показват, че шефът ви се готви да ви уволни

Има няколко ключови признака, които може да ви подскажат, че скоро ще останете без работа. От решаващо значение е да се научите как да ги разпознавате, ако искате да запазите поста си или пък да имате време да потърсите ново място.

Това са няколко знака, които показват, че шефът ви се готви да ви уволни и как да реагирате, когато ги забележите.

1. Промени в начина, по който ви поздравява

Като всички хора, вашият шеф изпитва съчувствие и загриженост, които го карат да се държи различно, когато е изправен пред задачата да уволни свой служител. Ако шефът ви започне да се държи по-официално, по-студено, избягвайки разговорите с вас, то това е знак, че скоро може да се бъдете безработен. 

2. Разпитва ви за личния ви живот

Някои шефове проявяват повишен интерес и загриженост за вашия личен живот, ако са на път да ви уволнят. Това им желание идва от подсъзнателно чувство за вина и отговорност. Честите въпросите за вашето семейство, особено ако имате деца или болни роднини, са признак, че нещата не вървят добре.

 3. Липса на контакт с очите

Гледането в очите е символ на искреност и уважение между двама души. За повечето хора е много трудно да гледат някой в очите, докато го лъжат.

Когато шефът ви знае, че скоро ще трябва да сподели лошата новина с вас, той започва да избягва контакт с очи и личните срещи, търсейки начини за индиректна комуникация. Това е един от най-лесни за разпознаване признаци, че нещо не е наред.

4. Изразяват недоволство от вашата работа

Ако шефът ви често критикува вашето представяне и това се отразява на неговото емоционално отношение към вас, най-вероятно той обмисля промяна. Ако задачите, за които отговаряте вие, започнат да бъдат възлагани на някой друг, то има голям шанс решението вече е взето.

5. Възлага ви обучение

Бъдете нащрек ако сте в процес на обучение на човек, който трябва да се заеме със задачи, които са сходни или препокриващи се с вашите.

И така, какво може да направите, за да избегнете предстоящото уволнение? Най-лесно е да започнете с нещата, които не трябва да правите!

На първо място - избегнете директната конфронтация. Търсенето на обяснение от шефа е лошо решение, тъй като много често, той не е този, който взима крайните решения.

Причините за вашето уволнение могат да бъдат най-различни: цялостно намаляване на разходите, пренасочване на ресурси, аутсорсинг и други. Въпросите относно вашата производителност и качество на работа са единствените, които са от пряк интерес за вашия шеф.  

Също толкова важно е да не бързате да подавате оставка, докато сте под влиянието на емоции. Служители, изправени пред уволнение, често изпитват ярост и чувство на безнадеждност. Никой не иска да ходи на работа, знаейки че над главата му е надвиснала брадва.

В тези случаи, най-доброто, което може да направите е да стиснете зъби и да изтърпите създалата се ситуация. Уволнението, особено когато става въпрос за човек, който може да очаква някаква форма на обезщетение, е значително по-добрият вариант, в сравнение с доброволното подаване на оставка.

И ако все пак мислите че има надежда да запазите поста си, най-доброто и очевидното нещо, разбира се, е да се превърнете в примерен служител, показвайки пълна отдаденост към вашата работа. Има малък шанс това да промени крайния резултат, но за съжаление в повечето случаи, шефът ви не е този, от който зависи финалното решение.

Той, обаче е този, който може да ви напише препоръка и да ви насочи към други възможности. За ова, от изключително значение е  да реагирате с класа и достойнство. Не показвайте гняв и не изразявайте силни емоции. Бъдете този човек, за чието уволнение шефът ви ще съжалява по-късно.

Пол Гросингър, предприемач и основател на инвестиционната мрежа Gaingels, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ