Управление

Лица

|

„Секс Пистълс“ атакуват отново кралицата

„Секс Пистълс“, една от емблематичните групи на британския пънк рок, а и на пънка изобщо, ще преиздаде своя класически „химн“ „God Save the Queen“, за да отбележи диамантения юбилей на кралица Елизабет II, пише британският вестник „Телеграф“.

Техният сингъл, възприеман като директна атака срещу монархията, включва редове, които оприличават управлението на кралицата с „фашистки режим“. Той ще излезе отново през май, като желанието на групата е да оглави музикалните класации и да засенчи песента, написана от поп певеца Гари Барлоу и композитора Андрю Лойд Уебър специално за 60-годишнината от встъпването на власт на Елизабет II. Последната ще бъде изпълнена на 4 юни пред Бъкингамския дворец.

„God Save the Queen“ излиза за първи път на 27 май 1977 във връзка със сребърния юбилей на кралицата. Неговата обложка изобразява Елизабет II със закри уста и очи. Още тогава песента предизвиква огромен скандал. Тя е забранена от Би Би Си и IBA – организацията, регулираща телевизията и радиостанциите страната. Много магазини дори отказват да продават сингъла, в който вокалистът на „Секс Пистълс“ Джон Лидън, известен още като Джони Ротън, пее „Господ да опази кралицата, тя не е човешко същество“.

Въпреки всички забрани, сингълът е продаден в над 150 000 копия и достига второ място в класациите след песента на Род Стюард “I Don’t Want to Talk About It/The First Cut is the Deepest”.

Според мнозина “God Save the Queen” е най-продаваният сингъл по онова време, но за да не обиди кралицата, не е бил поставян на челна позиция в класациите. Нека си го припомним още веднъж…

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ