4 малки тайни на тези, които работят за себе си

4 малки тайни на тези, които работят за себе си

Някои хора си мечтаят да работят за себе си цял живот, но това така и не се случва. Други предприемат реални стъпки. Сред втората група има хора, които не успяват в бизнес начинанията си. Има и такива обаче, на които успехът им се усмихва. „Същинско чудо!”, коментират наблюдателите отстрани.

Посветени на различни идеи и реализирани в разнообразни видове бизнес, хората, които успяват да работят за себе си имат няколко общи качества. Става дума за начина им на мислене, коментира блогърът Марк, чиито разсъждения и изводи за личното щастие и чувството за удовлетвореност от живота ви представяме от години. Според него всички успешни хора, които работят за себе си, изхождат от следните гледни точки:

1. Те знаят, че всички ние можем да предложим и продадем само и единствено два продукта: времето и знанията си. Без значение как се препитаваме или за кого работим, всички работим само за един човек – за себе си. Имайки предвид това, разполагаме само с два свои най-важни продукта, които продаваме на пазара на труда – времето и знанията си. Така например се оказва, че има хора, които „продават часовете/времето си в замяна на пари, като берат за фермер плодове или зеленчуци”. Това е перфектен пример за търговия на часове за банкноти. Има и други, „които продават часовете/времето си, за да изпълняват медицински процедури въз основа на знанията, които имат в ума си”. Това пък се счита за перфектен пример за търгуване на часове и познания за пари в замяна. Друг случай – автор на бестселъри прекарва дадена част от живота си, пишейки книги, които ще се продават отново и отново в бъдещето. Това се счита за добър пример за продажба на познания (и въображение и впечатления, защото в случая все пак става дума за творчество). Ключовата полза от търговията на двата основни актива, с които разполага всеки човек, е материалният, пасивен доход, който постъпва и покрива някакви негови разходи.

Грубо определение, но вярно. Така функционира системата. Кое е различното при човека, който работи за себе си? В повечето случаи при него схемата е следната: той използва информация, с която разполага, и прекарва нужното време, за да превърне и двете в продукт със стойност. Тази концепция обърква някои хора. За други изглежда очевидна. В основата й стои това, че потребителите плащат за времето, което предприемачът е отделил и за уникалните неща, които знае (да прави и говори).

2. Прилагането на знанието е силата. Самото знание не е сила. Прилагането му и внедряването му в живота и реалността е това, което е същински важно. Иначе само знанието е търговски артикул. Продукт, като всеки друг, който има потенциала да бъде продаден. Това как то е организирано, пакетирано, презентирано, споделяно и доставяно до другите е всъщност най-важното, което го прави толкова силно.

Знанието е безполезно, ако не е ефективно споделено с другите. Нашата способност да обучаваме другите по начин, който им позволява да използват инструкциите ни, за да произвеждат нещо е това, което прави знанието ни актив.

3. Времето е по-ценно от парите. Отново, като вземем под внимание, че всъщност в живота има две основни валути – време и пари, трябва да се знае, че първата от тях има по-висока стойност. Излишъкът на време и възможността да правиш с времето си каквото си поискаш, да бъдеш с когото си поискаш, са правилните показатели за житейски успех на човека.

Времето трябва да бъде извадено от формулата за правене на пари. Без значение колко умело можете да предавате знанията си на другите, ако подхождате от позицията, че ви се плаща, за да работите определени часове, способността ви да завъртите свой бизнес ще стигне до една фатална плоскост и накрая ще изчезне. Няма да ви стигне времето. Едничката най-велика тайна на хората, които работят за себе си, е че трябва да се генерира позитивен доход. Позитивният доход е свързан с времето. Той означава да прилагаш това, което знаеш в пакет, който може да бъде проектиран и изработен наведнъж и продаван отново и отново. Да намериш уникален начин да промотираш и продаваш познанието си е решаващо.

4. Успешен е този, който знае какво иска. Да успееш да работиш за себе си не е страничен продукт на това да си проправиш път нагоре от най-ниската позиция. Ключът е заложен по-скоро в нещо простичко и безотказно работещо като формула: да разбираш способностите си и да съумееш да ги внедриш в нещо реално, за да постигнеш целите си. Да си наясно накъде си се запътил. Толкова е просто!

От marcandangel.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ