9 типа мениджъри, които пречат на служителите си да напреднат

9 типа мениджъри, които пречат на служителите си да напреднат

Попитайте служителите какво мислят за своите ръководители и ще получите доста разнообразни мнения. Някои имат късмет – работят с мениджъри, които им помагат да напреднат в кариерата и да постигнат успех. За съжаление, твърде много други се сблъскват с ръководители, които им пречат да направят крачка напред.

Ето защо сайтът Real Business състави списък с деветте типа мениджъри, които пилеят таланта, знанията и уменията на своите служители.

1. Арогантните

Те унижават служителите си, за да докажат собствената си компетентност и да се изтъкнат като висшестоящи. Ако никой не им попречи, арогантните лидери могат да нанесат невероятни поражения в организацията. Те поставят подчинените си в безпомощна позиция и, за съжаление, имат властта да определят задачите им, възможностите им за напредък и да съставят доклади за работата им.

2. Неясните

Те дават объркани и объркващи насоки на екипа си. Твърде често на служителите се налага просто да гадаят какво иска шефът. Резултатът е, че свършената работа рядко задоволява мениджъра и отношенията се обтягат, а служителите биват ненужно критикувани.

3. Микромениджърите

За тях връзката между ръководител и служител може да се опише така: „Никой не може да свърши нищо толкова добре, колкото мога аз!” Този мениджър постоянно се бърка на хората си и не ги оставя да проявят каквато и да било инициатива.

4. Нереалистично взискателните

Те не дават на екипа си достатъчно време, за да си свърши работата. Понякога даже седят до служителя, докато задачата не бъде завършена или постоянно искат да знаят как вървят нещата.

5. Комплексираните

Те блокират напредъка на служителите си, за да прикрият факта, че са неефективни ръководители. Не искат талантите на подчинените им да засенчат техните.

6. Незаинтересованите

Те не успяват да извадят най-доброто от хората си, защото не обръщат внимание на талантите на всеки. Не познават добре хората, които работят за тях и не отделят време, за да ги проучат. Крайният резултат е, че за служителите става невъзможно да постигнат реален успех на базата на знанията и уменията си.

7. „Аз ще го направя”

Този тип мениджъри приличат на микромениджърите, с тази разлика, че са убедени, че само техните умения ще спестят на организацията време и пари. Затова просто поемат важните задачи изцяло на свой гръб. Те непрекъснато пречат на служителите си да научат нещо ново и да се справят успешно сами.

8. „Няма да те слушам”

Този мениджър е убеден, че единствен знае правилните отговори на всичко. Сигурен е, че простият служител няма с какво да допринесе към проекта. Така сам си пречи да разбере кои хора от екипа му могат да дадат нещо ценно на фирмата.

9. Приписващите си заслуги

Тези хора никога не дават на служителите си възможността да получат признанието, което са си заслужили. Това е мениджърът, който нарочно ще спре свой човек да напредне в организацията.

Познавате ли някой такъв шеф? Сещате ли се и за други вредни типове мениджъри? Споделете с нас историите си! 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ