Божидар Данев разкритикува пенсионната система

Божидар Данев разкритикува пенсионната система

Божидар Данев разкритикува пенсионната система

„Основните работодателски организации мислят, че е правилна насоката да се реформира пенсионната система. Това, което се предлага на този етап не е пенсионна реформа, а е реформа по какъв начин да се увеличат приходите в НОИ. Реална пенсионна реформа, която да отчита демографските проблеми на страната, натрупани деформации през годините – нямаме”. Това коментира председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев,  цитиран от БГНЕС.

По думите му в предложението, което се дава от членове на правителството липсват някои ключови моменти.

„На практика в момента пенсионната система изпълнява двойни функции, тя не е само осигурителна система, а е и социална система. Не сме против социалните плащания, но те трябва да са отделени от осигурителните плащания. Когато сме ги свързали в общ бюджет, разкъсваме връзката между осигурителните вноски и реалните пенсии. Така се поставя цялата система в сянката на недоверието. Никой няма доверие в тази система, която не се използва за това, за което хората дават осигурителните си вноски. Затова е бягството от осигурителни вноски, потъването в сивия сектор на икономиката”, посочи Данев.

„Нещо, което е много съществено и липсва в проекта на реформа - всички в тази страна сме мълчаливи наблюдатели на най-голямата корупционна сделка, която е извършвана в страната. Това са инвалидизираните пенсии и ТЕЛК-овете. Не само, че е най-мащабна, но и корупционната сделка с най-големи финансови последици”, подчерта председателят на БСК.

„Всяка година 1,5 млрд. лв. инвалидизирани пенсии, от които предполагам, че 1 млрд. са на хора, които са ги получили по неправомерен начин. Това означава, че всяка година корупционната сделка се допълва с още един милиард. 1991 г. България има 150 000 инвалидизирани и 9 млн. население. В момента имаме 950 000 инвалидизирани при 7 млн. население. През последните 5 години са изтекли не по-малко от 5 млрд. лв. и тепърва ще изтичат от системата”, посочи Данев.

„Първото нещо, което трябва да се направи е да се запушат пробойните. Тук не говорим и за пробойни, липсват цели парчета от бюджета на НОИ. Това е първото нещо, което би трябвало да се направи, за да се говори за реформа. В момента не правим реформа, а се опитваме да решим проблема с бюджета на НОИ и да минимизираме заплащанията на държавата, тъй като държавата е допуснала тази корупционна сделка. Тя няма желание да решава проблема, нека да плаща. Но лошото е, че не тя плаща, а данъкоплатците”, категоричен е Божидар Данев.

„В последните години сме многократно лъгани от хората, които бяха начело на последните правителства. Първоначално взето решение разпределението между работещи и работодатели да бъде 50 на 50. След това беше казано временно 40-60, което остана в продължение на 10 години. Миналото правителство на Борисов, Тотю Младенов каза, че от 2014 г., няма да има таван. Тоест, колкото са осигурителните вноски, толкова да ти е пенсията. А сега тези, които плащат високи осигурителни вноски субсидират тези, които не плащат и са сивия сектор на икономиката, или субсидират социални желания на определени кръгове в предложенията. Първо казаха, че трите болнични дни се въвеждат временно останаха до 2015 г. и се увеличиха от 4,5 млн. на 13 млн. годишно болничните листа. Недоверието ще расте все повече, ако не бъдат взети съответните мерки и обещания, които се дават от правителствата. Тотю Младенов беше обещал, че със системата няма да бъдат извършвани социални плащания. Няма подобно нещо. Бяха обещани и промени в ТЕЛК-овата система, няма такива. Няма изградени хоризонтални връзки между НОИ и министерство на здравеопазването и на труда и социалната политика. Ако ги няма, няма да решим проблема. Създали сме огромно корупционно мнозинство и то клати държавата сериозно”, допълни Данев.

По думите му всички държавни служители трябва да са равнопоставени и да плащат социални осигуровки. „Нямам доверие на държавата, че плаща коректният размер на социални осигуровки. 100 % съм убеден, че държавата не плаща здравните вноски на тези осигурени лица в размера, който се изисква по закон. Не мога да вярвам тогава, че държавата, че плаща социалните плащания в размерите по закон. Има дискриминация при начина на управление на финансовите потоци в страната ни”посочи още Божидар Данев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ