Мнение: Все повече хора у нас ще имат депозити от над 1 млн. лв.

Мнение: Все повече хора у нас ще имат депозити от над 1 млн. лв.

Мнение: Все повече хора у нас ще имат депозити от над 1 млн. лв.

През 2013 г. спестените от българите пари възлизат на 40 млрд. лв. Това на фона на застоя в българската икономика е добра новина, заяви пред bTV икономистът Георги Ганев.

„Разбира се, това не са само спестявания на домакинствата, тук са включени и депозити на фирмите. Все пак през последните години домакинствата си увеличиха спестяванията като реакция на кризата. Това е полезно, защото тези пари са източник на дългосрочен растеж”, обясни Ганев.

Според него е нормална регистрираната тенденция броят хора с депозити над 1 млн. лева да се увеличава. Причината - чисто номиналният ръст на българската икономика.

„Цените са се удвоили, така че може все повече хора да минават тази граница”, допълни експертът.

Ганев обаче е притеснен, че ръстът на икономиката в ЕС не се усеща в България

„През последната една година икономическата ситуация в ЕС осезаемо се подобри – на фона на тежкия период на криза. Тревожната новина обаче е, че това подобрение на европейската конюнктура не се усеща у нас - няма нито сериозен ръст на стопанската активност, нито положителен ефект при пазара на труда като намаляване на безработицата или създаване на повече работни места”, обясни икономистът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ