Над 200 хил. души още не са си подали подоходните декларации

Над 200 хил. души още не са си подали подоходните декларации

Над 200 хил. души още не са си подали подоходните декларации

Над 200 хил. души все още не са си подали декларации за облагане на доходите. Крайният срок да го сторят е края на април. До момента в Националната агенция за приходите са получени над 300 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път.

Най-лесният начин за деклариране на доходите е по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК), припомнят от НАП.

ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. Освен справки за задължения, с ПИК могат да се подават декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, както и справката за изплатени доходи на физически лица. Чрез персонален код се подава и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

До момента над 270 000 граждани вече имат персонални кодове. Най-често клиентите на НАП проверяват с ПИК своите задължения, като тази услуга е ползвана над 4 милиона пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана над 2 милиона пъти.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ