НАП предупреди: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат

НАП предупреди: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). Това предупредиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Според приходната агенция за целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив.

Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април, припомнят от НАП.

Годишната данъчна декларация може да се подаде по пощата или  на място в някои пощенски станции, където ще се издава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП, както и по електронен път, подписана с електронен подпис.

През последните месеци биткойните придобиват все по-голяма популярност по света. Редица големи корпорации започнаха да търгуват с виртуалната валута. Появиха се и първите банкомати за биткойн.

Биткойнът е пуснат през 2009 г. като валута, свободна от правителствен контрол - напълно дигитално разменно средство за една дигитална епоха.  Както и останалите видове валута, биткойнът се ползва за продажбата на разнообразни стоки - от софтуер до пица. Валутата е създадена чрез математическа формула в процес, назоваван „биткойн миниране”. Ключът в тази формула е, че биткойн снабдяването по презумпция не може да надхвърли 21 милиона. Ключът в тази формула е, че биткойн снабдяването по презумпция не може да надхвърли 21 милиона. Това, от своя страна, доведе до спекулации, че стойността на виртуалните пари може да се повишава още. Анализатори ги наричат „балон” и „биткойн екзотика”. Въпреки това популярността им нараства непрекъснато.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ