Общините ще получават безлихвени заеми

Общините ще получават безлихвени заеми

Общините ще получават безлихвени заеми

Общините ще могат да получават безлихвен държавен заем за финансово оздравяване. Това реши бюджетната комисия в парламента, след като прие на второ четене промени в Закона за публичните финанси. Оздравяването ще е максимум за три години. За да се отпусне заем, Общинският съвет трябва да одобри съгласуван с министъра на финансите план за оздравяване.

Депутатите се отказаха от идеята заемите, отпускани на общините за финансово оздравяване, да имат макар и минимална лихва.

Ние правим механизма за финансово оздравяване, а не за финансово обезглавяване, защото ако сложим и лихва на общините, съвсем ще закъсат и съвсем ще фалират, обясни зам.-финансовият министър Кирил Ананиев, цитиран от БНР.

За да получат заем за финансово оздравяване, общините трябва да одобрят план за такова, който е съгласуван с финансовия министър. Изобщо, за да се стигне до процедура има редица условия, сред които задълженията да надхвърлят 15 процента от средногодишните разходи в четиригодишен период.

„Почти всички общини са на ръба на 15-те процента, а един голям процент от общините може би между 30 и 50 процента нарушават това правило”, подчерта Ананиев.

Финансовият министър ще може да отпусне допълнителна субсидия за покриване на заема, но трябва да се докаже трайна тенденция за оздравяване.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ