Американците използват по-малко кредитни карти заради рекордните лихви

Американците използват по-малко кредитни карти заради рекордните лихви

Американците използват по-малко кредитни карти заради рекордните лихви

Американците започнаха да използват по-малко кредитни карти заради рекордно покачващите се лихви. Това поражда опасения относно финансовото здраве на американските домакинства и перспективите за продажбите на дребно през предстоящия празничен сезон, пише в. Financial Times.

„Разходите за кредитни карти бяха скромни през септември и по-специално се наблюдаваха спадове във всички сектори“, каза икономист от Citigroup Inc. Робърт Сокин. Според изчисленията на банката миналия месец цифрата е намаляла с близо 11%, като този спад е най-значителният за една година.

Кредитните карти, за разлика от ипотеките и другите видове потребителско кредитиране, обикновено имат променливи лихвени проценти. В резултат на това те се превръщат във вида дълг, при който потребителите е най-вероятно да почувстват въздействието на нарастващите лихвени проценти.

Средният лихвен процент, който потребителите плащат по кредитни карти, достигна рекордните 22,8% годишен процент в края на август спрямо 16,3% преди година, съобщи Федералният резерв в петък. В резултат лихвените плащания по дълга на американците по кредитни карти ще се увеличат с около 40 милиарда долара през следващата година, според изчисленията на WalletHub.

„Чували сме много за това, че пазарът на кредитни карти е надолу", каза изпълнителният директор на WalletHub Одисей Пападимитриу. „Хората държат дългове по кредитни карти по-дълго и не ги изплащат толкова бързо, колкото преди."

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър предупреди миналата седмица, че се появяват "пукнатини" в здравето на американските потребители.

„Мисля, че някои от излишните спестявания, натрупани през годините на COVID, са близо до изчерпване“, каза Джейн Фрейзър пред CNBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ