Българите станали по-дисциплинирани в погасяването на кредити

Българите станали по-дисциплинирани в погасяването на кредити

Българите станали по-дисциплинирани в погасяването на кредити

Българите плащат по-редовно вноските си по задължения през 2022 г., въпреки растящата инфлация и несигурната икономическа ситуация в глобален план. Плащаемостта у нас за първите шест месеца на годината расте с 15 на сто спрямо същия период на 2021 г., отчитат от Асоциацията за управление на вземанията /АУВ/.  

В същото време средният размер на задълженията нараства, главно поради поевтиняването на парите. Към края на юни 2022 г. той е около 1000 лева при 995 в началото на годината. За сравнение, през 2020 г. средният размер е бир 792 лв., а през 2019 година – 767 лв.

"През януари вече отчетохме едно подобряване на плащаемостта на годишна база, но това, че тенденцията продължава, е много добра новина. Потребителите все по-ясно разбират, че непокриването на вноските не е разумно решение и за тях самите е добре да имат по-малко задължения, особено на прага на трудната зима, която повечето прогнози чертаят", казва Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземания, цитирана в прессъобщението. 

С около 50 000 намалява и броят на случаите за периода, се посочва още в данните на АУВ. Към юни 2022 г. те са около 829 000 при 881 120 за цялата 2021 г. За сравнение, през 2020 година са били 936 342, а през 2019 г. – 1 084 605 случая. 

Банките остават най-големият кредитор, следвани от небанковите финансови институции и телекомите. С най-малък дял са лизинговите компании, комуналните услуги и застраховките. 

"Картината на потребителските кредити към средата на годината е интересна и ни дава полезна информация за поведението на клиентите. Оказва се, че най-големият дял от хората в просрочие са под 30 години. Това е по-скоро позитивен тренд, тъй като младите хора традиционно са по-неразумни и имат склонността да искат всичко и веднага. Притеснително е, когато делът на хората на средна и на над средна възраст започне да расте. Това би било знак, че те са в реална невъзможност да плащат, затова е важно да сме много внимателни в разходите си през тази година", казва Райна Миткова.

По данни на АУВ, профилът на най-задлъжнелите към момента е мъж под 30 години от Пловдив, София, Благоевград и Велико Търново. В Русе и Враца усвояват най-малко кредитни продукти. Разбивка на стоковите кредити пък сочи, че клиентите най-често си купуват мобилни телефони, компютри, телевизори и друга бяла техника. Не се отчита съществен дял на потребители, които теглят кредит за почивка.

"Въпреки инфлацията и общата несигурност, можем да обобщим, че картината на пазара на просрочия е по-скоро стабилна. Това е изключително важно именно сега, когато финансистите предвиждаме увеличение на лихвите по кредити, увеличение на инфлацията и потенциално задълбочаване на финансовите проблеми. Съветваме потребителите да бъдат изключително внимателни и добре да пресмятат разходите си", казва Лилия Димитрова, заместник-председател на Асоциацията за управление на вземания и дава още няколко препоръки:

  • При настоящата обстановка заделяйте буферна сума, достатъчна да покрие разходите ви за поне 6 месеца напред. 
  •  Направете списък на всички разходи и по възможност елиминирайте ненужните или отложете тези, които не са належащи. 
  •  Ако вече имате кредит и изпитвате проблеми да го погасявате, потърсете своя кредитор и обсъдете с него възможностите за предоговаряне на условията по заема - например постигане на съгласие за фиксирана лихва за няколко години, намаление на месечните вноски, в зависимост от конкретните нужди на потребителя в момента.
  •  Използвайте услугите на финансови и кредитни консултанти, те ще могат да намерят най-доброто решение за вас и да минимизират рисковете. 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ