Беларус е пред фалит

Беларус е пред фалит

Беларус е пред фалит

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния рейтинг на Беларус от „CCC“ на „C“, което е знак, че се очаква скорошен фалит.

Този ход идва след общото решение на Министерския съвет и Националната банка на Беларус от 29 юни, което предвижда плащаният по еврооблигации в щатски долари да бъдат извършвани в беларуски рубли чрез сметка в „АСБ Беларусбанк“, до която агента по плащанията ще има достъп.

Първото плащане в местна валута по деноминирани в долари еврооблигации с падеж през 2027 г. беше направено още в деня на приемането на решението.

„Това противоречи на договорните условия , които не позволяват сетълменти в алтернативни валути“, се казва в съобщението на Fitch.

„Ако плащанията по еврооблигациите с падеж през 2027 г. в изпълнение на първоначалните условия не бъдат извършени до края на гратисния период на 13 юли, Fitch ще счита това за неизпълнение и ще понижи рейтинга на страната до „RD“ (ограничен дефолт), а след това до D (дефолт). Рейтингът ще може да бъде повишен от RD, след като Беларус нормализира отношенията си с международните кредитори“, добавят от агенцията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ