Борсов наблюдател: В очакване на резултатите на гигантите

Борсов наблюдател: В очакване на резултатите на гигантите

Борсов наблюдател: В очакване на резултатите на гигантите

Предстоящата борсова седмица е изпълнена с новини и събития. Те идват на фона и на решението на съд в Хонконг за ликвидацията на китайската строителна компания China Evergrande, което отново върна на дневен ред проблемите в сектора. Слуховете, че китайското правителство ще накара големите държавни компании да купуват акции със свободните си пари не се приемат от пазара и от чуждите инвеститори.

Подкрепа за индексите в САЩ трябва да дойде от заседанието на Федералния резерв в сряда, на което не се очаква промяна на лихвата. Ако централните банкери направят такава стъпка, вероятно тя ще се изтълкува негативно от пазарите, защото ще означава за инвеститорите, че Фед знае нещо притеснително. Но ако банкерите продължават да променят прогнозите си за намаляване на лихвите през следващата 1-2 години, тогава може да очакваме и растеж на индексите. Към момента очакванията на пазарите са, че лихвата ще бъде намалена на заседанието през май.

Последните икономически новини не са толкова негативни и дори покачване на потреблението сочи към опасността от връщане на инфлацията. В края на седмицата ще бъдат публикувани данните за пазара на труда в САЩ, като прогнозите са за 177 хиляди нови работни места в частния сектор. Намалението спрямо месец назад не е съществено. Появяват се обаче все повече новини за съкращения на служители от големите компании. Разликата с година назад е, че тогава технологичните гиганти оптимизираха работната си сила предвид навлизането на изкуствения интелект. А сега съкращенията идват от широк кръг индустрии. Затова данните в четвъртък за бизнес климата в индустрията в САЩ ще дадат информация дали рецесията се задълбочава.

Другият основен фокус за инвеститорите са корпоративните отчети. През седмицата ще видим отчетите на пет от големите компании – Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon и Meta. След разочароващите прогнози за 2024 г. на Tesla, които доведоха до силен спад на акцията, ще видим какви ще са очакванията на водещите компании за годината. Тези прогнози ще определят посоката на Уолстрийт, след като индексите са на своите върхове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ